Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debattreplik: Hög tid för nya konstruktiva samtal om skogsbruket

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Mikael Eriksson

Annons

Replik på Politiker och skogsnäringen måste nå ett hållbart skogsbruk, DD den 27 september.

Hej Peter och Agneta. Tyvärr hittar jag inte så mycket konkret i ert svar om skogsbruket. Och det lilla konkreta går faktiskt att se på olika sätt. Hur vill ni egentligen att skogsbruket ska utvecklas nu när ni placerar det vid skampålen? Vi verkar helt överens om att naturhänsynen behöver utvecklas och de sista naturskogarna skyddas.

När ett nytt sätt att se på skogsbruk växte fram i slutet av 80-talet, då kunde faktiskt skogsbruk och naturvård prata med varandra. Men sedan tyckte naturvården att man fick för lite utdelning av samtalen och skogsbruket tröttnade på den ständiga kritiken och valde att tona ner sitt engagemang och inrikta sig på certifieringarna.

Annons

Annons

Ofta är det nog så att skogsbruket har för grunda kunskaper om naturvård för att förstå sig på den och naturvården vet alldeles för lite om skogsbruk för att begripa den delen. Därför har jag svårt för besserwissrar på båda sidor.

Hoppas att alla tar chansen att följa Svt:s utmärkta satsning på "Slaget om skogen". Själv har jag svårt att överblicka konsekvenserna av en snabb omställning av skogsbruket för klimatets skull med till exempel snabbstopp för alla kalhyggen.

Den omedelbara minskningen av virkesflödet och på lite sikt sänkta tillväxten i skogen, vad betyder det för skogens upptag av koldioxid på kort och lång sikt? Det borde man kunna begära att forskarna snabbt räknar fram och enas kring.

DD den 27 september.

Forskarrapporter och teorier är nödvändiga och spännande. Men det behövs också praktiska insikter för att nå någon form av konsensus. Ytterst sitter vi alla i samma båt och det förstår nog både naturvård och skogsbruk. Därför är det hög tid för nya konstruktiva samtal. Det är absolut nödvändigt.

Ytterst sitter vi alla i samma båt och det förstår nog både naturvård och skogsbruk. Därför är det hög tid för nya konstruktiva samtal

Annons

En spännande konsekvens av ett snabbstopp för kalhyggesbruket vore att då skulle verkligen klimathotet krypa in på bara skinnet. En snöboll skulle börja rulla för en radikal omställning av samhället och livet för oss alla med till exempel krav på tvärstopp för satsningen på höghastighetståg och den gigantiska utbyggnaden av fjällanläggningar. Såvida vi inte bara försökte sprida problemen till andra länder genom att stoppa virkesexporten.

Det tror;

Torbjörn Rynéus i Svärdsjö

Biolog med bildandet av ett 30-tal naturreservat i skog i Dalarna på samvetet och 20 års jobb med småskaligt, naturvårdsinriktat skogsbruk i egen skog

Bild: Mikael Eriksson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy