Annons

Annons

Annons

Falu centrum

Insändare
Insändare: Bäst för vår planet är att använda det vi redan har

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Det bästa vi kan göra för vår planet är att använda de grejer vi redan har så länge det bara går", skriver Isabelle McAllister i sin nya bok Skavank.

Att använda det vi har är dock ingenting som präglar vårt leverne idag.

Designern Isabelle McAllister (på bild) skriver i sin bok att det bästa vi kan göra för klimatet är att använda de grejer vi redan har så länge det bara går. Det är något som representanter från Naturskyddsföreningen i Falun vill lyfta i sin insändare. "Att använda det vi har är dock ingenting som präglar vårt leverne idag", skriver de. Foto: TT

Annons

Annons

Vi i Sverige har sedan lång tid tillbaka passerat gränserna för jordens resurser, vi förbrukar årligen motsvarande 4,2 jordklot. Färska siffror visar att vi varje år köper och slänger cirka 15 kilo kläder och andra textilier per person, varav 14 kilo är nytillverkade.

Men det är inte bara kläder och textilier vi köper och slänger. Sedan 1990-talet har svenskarnas konsumtion ökat med 60 procent och shopping har alltmer blivit ett självändamål, ibland beskrivet som en del i en konsumtionskultur.

Vår konsumtion bidrar till den pågående klimatförändringen, men det är bara en del av den stora utmaning vi har att hantera

Vi slänger fullt brukbara saker och även matsvinnet har ökat. Vår konsumtion bidrar till den pågående klimatförändringen, men det är bara en del av den stora utmaning vi har att hantera. De naturresurser och råvaror vi använder blandas, sprids och resulterar i många fall i miljögifter vilka skadar såväl djur och natur som oss människor.

Låt oss i stället ta vara på det vi har! Naturskyddsföreningen anordnar vecka 40 sin årliga Miljövänliga vecka med temat "Ta vara på det vi har". Med kampanjen vill vi inspirera till att minska konsumtionen av nya saker och i stället vårda och reparera det vi har. I Falun arrangerar vi till exempel en prylbytardag.

Naturskyddsföreningen i Falun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan