Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Vilks död beklaglig men han kunde utöva sin konst

Konstnären Lars Vilks död

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Lars Vilks. Foto: Maja Suslin / TT.

Annons

Konstnären Lars Vilks har omkommit i en trafikolycka. Även två poliser som var hans personskydd dog i den. Det inträffade är beklagligt och tankarna gå till de anhöriga.

Vilks levde med personskydd till följd av den teckning av profeten Muhammed som rondellhund han gjorde 2007. Han fick med det verket dödshot från islamiskt extremt håll. Attentatsförsök har gjorts mot honom, bland annat i Köpenhamn där skottlossning skedde och en person dog.

Vilks fick betala ett högt pris för sitt konstnärsskap, att genom provocerande konceptkonst utforska sådant som yttrandefriheten. Han uppvisade ett stort personligt mod med sina verk och fick betala ett högt pris i begränsningar i sin rörelsefrihet och att bli utsatt för dödshot.

Annons

I konstvärlden blev Vilks en person som inte upptogs i dess breda mitt eller blev oreserverat uppskattad. Det gällde särskilt efter framställningen av teckningen med Muhammed som rondellhund.

Annons

Det stöd som Vilks fick kom att komma från de som sätter absolut yttrandefrihet högt, men även från aktörer som brukar beskrivas som högerextrema.

Vilks låg nära politiken med sin konst. Med konstverket Nimis på stranden vid naturreservatet i Kullaberg i nordvästra Skåne som han arbetade på i 40 år med att bygga med drivved förde han en kamp med myndigheter.

Med konceptkonst menas att debatten om konstverket är en del av det och kan fortsätta hur länge som helst. Med både Nimis och Muhammed som rondellhund var det så.

I politisk mening prövade Vilks yttrandefrihetens och konstens gränser på ett vågat sätt som var ovanligt i Sverige. Det var en farlig verksamhet som ledde till att Vilks fick farliga fiender.

I Sverige kunde Vilks vara verksam med sin konst. Men det fick konsekvenser i form av potentiellt dödliga hot- och hatreaktioner från de som provocerades av det som Vilks åstadkom.

I Sverige kunde Vilks vara verksam med sin konst. Men det fick konsekvenser i form av potentiellt dödliga hot- och hatreaktioner från de som provocerades av det som Vilks åstadkom.

Jag är inte för den ultimata yttrandefrihetslinje som en del liberaler ger uttryck för, även om jag är för en långtgående yttrandefrihet. Det går att ge exempel med andra områden än de Vilks höll på med.

Annons

I exempelvis ett ansträngt säkerhetspolitiskt läge kan det vara olämpligt att provocera en stormakt. Yttrandefriheten har alltså gränser, vilket visades i Sverige under andra världskriget. Yttrandefrihet har koppling till sådant som tid, rum, ämnen.

Det är sorgligt och tragiskt att Lars Vilks dött i en trafikolycka, som även krävde ytterligare två dödsoffer. I sin konstnärliga verksamhet kom Vilks att åstadkomma verk som satt avtryck som kan leva länge till går det att konstatera.

Annons

Annons

Till toppen av sidan