Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Tre saker som gör energipolitiken obegriplig

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tyskland och Danmark är länderna med högst andel vind- och solel. Vi är på åt samma håll. Illustration: Privat

Annons

Parisöverenskommelsen säger att vi måste lämna fossilberoendet. Politiska ledare lovar fossilfritt till 2050. Löften som kommer att skruvas upp vid COP26 i Glasgow i november?

Det är bara ett problem - det är inte möjligt. Världens energiförsörjning idag är till 85 procent kol, olja och gas. Energibehovet kommer att öka till 2050.

1 ) Den energimängd som ska ersättas motsvarar att det behövs starta ett nytt kärnkraftverk som Ringhals om dagen i världen från idag fram till 2050 för att bli fossilfria.

2 ) Att öka sol- och vindkraft från 0,5 procent till 3 procent av världens energiförsörjning har kostat minst 20 000 miljarder kronor och tagit 8 år att genomföra.

3 ) Ingenstans i världen kan sol och vind leverera mot behovet. Reglerkraft och / eller energilagring är nödvändig för systemets funktion.

Annons

Annons

- Vattenkraft är där den finns bäst, men kan bara till mindre del gå till att balansera väderberoende förnybar el.

- Batterier hoppas en del på. För att klara en normal februarivecka i vårt land när kärnkraften är borta behöver vi ha hela världens batteriproduktion i fyra år. De ska också bytas efter ett antal år.

- Vätgaslagring för februariveckan. Det krävs 3 miljoner kubikmeter vid trycket 200 bar för att lagra den mängden energi. Ett lagerutrymme med tjugo fotbollsplaner stort golv och tjugo meter högt. Plus gaskraftverk för att generera ström av vätgasen med effekt, som räcker för att upprätthålla kraftbalansen i systemet. Processen från el via vätgaslager till el igen har så stora förluster i varje steg att verkningsgraden blir orimligt låg.

Allt det här är tekniska realiteter. Inte åsikter, bara matematik

Varken batterilagring eller vätgaslagring kan i praktiken fungera som något annat än att kapa korta effekttoppar i elnätet. Säsongslagring faller på sina orimliga proportioner.

Allt det här är tekniska realiteter. Inte åsikter, bara matematik. De är generellt giltiga i hela världen. Ingenstans i världen kan elproduktion med vind och sol styras.

I Tyskland och England är just nu energikrisen med extrema prisökningar en realitet där kärnkraft och kolkraft ersatts med vind- och solkraft. Energibrist och mardrömspris på el är konsekvensen.

Tre obegripligheter hur detta kan vara global politik, som planetens öde sägs vara beroende av! Den här översikten handlar bara om perspektiv och proportioner.

Svenska kraftnäts rapport Långsiktig marknadsanalys LMA 2021 rekommenderas till läsning. Men inte innan läggdags om du vill sova gott.

Evert Andersson

Mats Kälvemark

Fria debattörer

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy