Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Debatt: Frågor om klimatnytta och biologisk mångfald

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

DD den 6 oktober.

Annons

Med stort intresse brukar jag läsa Ulf Svenssons debattartiklar i Dala-Demokraten. Nu några frågor kring artikeln om klimatnytta och biologisk mångfald, DD 6 oktober, där ett internationellt forskarlag kommit fram till att båda sakerna är lika viktiga och att de hänger ihop.

Annons

Annons

1) Diskuterar man tidsaspekten i rapporten och är det lika bråttom för båda skeendena?

2) Jag borde väl veta men vilka slutsatser kom man fram till i utredningen om storskalig vindkraft i Sverige som Ulf deltagit i och vad tycker Ulf?

3) Vem är ansvarig för uppstädningen när ett vindkraftverk har tjänat ut?

Mina egna slutsatser just nu är följande (kan ändras i takt med ny forskning)

* Den sjätte massutrotningen sker naturligtvis med mycket olika takt i olika delar av världen och i olika naturtyper.

* Detsamma gäller klimatpåverkan och var ett land befinner sig i samhällsutvecklingen, befolkningstryck, förutsättningar för grön omställning med mera.

* Klimatförändringarna har enorm inverkan också på den biologiska mångfalden inklusive djurarten Homo sapiens.

* För Sveriges del tror jag att det är mer bråttom med klimatet än den biologiska mångfalden. Därför tror jag att vindkraften behövs tills vidare. Det finns förstås många specifika fall där vindkraften måste stå tillbaka.

* En bortglömd och kanske okänd tillgång för Dalarnas del, som kan tyckas märklig, är den nytta vi faktiskt har av naturens kupering, det vill säga våra berg och dalar. Det skapar variation med ständigt olika gradienter i markens fuktighet, solens instrålning med mera och skogsbrukets förutsättningar. Det bidrar till den variation som är en viktig tillgång för den biologiska mångfalden.

Torbjörn Rynéus i Svärsjö

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy