Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Regionen sviker personer som omfattas av LSS

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Foto: arkiv

Annons

Jag har i en interpellation till Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande frågat: "Har de privata vårdbolagen valfrihet på vilka individer de ska vaccinera?".

Nu har svaret kommit.

Tyvärr så blir svaret inte det jag vill ha. Kronans Apotek har gjort rätt när de nekat personer med särskilda behov vaccination under sommaren.

Samtidigt har vårdcentralen förbjudits av politiken att utföra arbetet med vaccination under perioden - för att de privata vårdgivarna ska komma upp i de volymer som har utlovats.

Annons

Annons

Personer som omfattas av LSS har rätt att bestämma över saker som påverkar dem. De kan till exempel behöva flera dagars förberedelser för att duscha. Den process som krävs för att påverka en person som är rädd för sprutor och med ett förståndshandikapp att välja att ta vaccination mot covid-19 kan jag inte sätta mig in i. Men jag blir besviken på regionen när de, efter att anhöriga, personliga assistenter och personal har lyckats få individer inom personkrets LSS att vilja ta vaccin, inte kan erbjuda hjälp med att ge vaccination.

Foto: Arkiv

När region Dalarna har låtit privata aktörer ta hand om de personer som de själva önskar - samtidigt som den egna verksamheten nekas att ta hand om dem- som de privata aktörerna inte vill ha - så har man gjort fel. Dubbelfel!

Jörgen Norén (S)

Arbetarekommunens ordförande Malung-Sälen

Jörgen Norén (S), Arbetarekommunens ordförande Malung-Sälen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy