Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Journalisterna Maria Ressa i Filippinerna och Dmitrij Muratov i Ryssland är bra val för fredspriset

Nobels fredspris

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Nobels fredspris kom att gå till två journalister i två länder som officiellt är demokratier, men är på glid mot diktatur. Den ena är Maria Ressa i Filippinerna, den andra är Dmitrij Muratov i Ryssland.

I Filippinerna har yttrande- och pressfriheten satts under tryck sedan Rodrigo Duterte blev president, som har drivit en politik mot brottslighet som inneburit kränkningar av mänskliga rättigheter och att våld utövas mot misstänkta brottslingar utan att rättegång hålls. Rättsstaten har undergrävts där.

Att skildra dessa verkställanden av myndighetsutövanden från statens sida som sker utan rättegångar är en farlig verksamhet för medierna i landet. Duterte blev vald med populistiska uttalanden om hårda tag mot brottslighet och det genomfördes när han fick makten.

Annons

Duterte har dragit språket åt auktoritärt håll och har medier och journalister som motståndare eftersom de skildrar negativa delar av Dutertes, makthavares och myndigheters ageranden.

Annons

Berit Reiss-Andersen, ledare av norska Nobelkommittén, visar en bild på en mobiltelefon av årets fredsprisvinnare, journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov. Foto: Heiko Junge / NTB.

I en tid när det som kallas världens ledande demokrati, USA, haft en president som kallar journalister och medier folkets fiender och utmålar det som de skildrar som lögner har journalistik och medier samt yttrandefrihet satts under press.

Politiker i demokratier som Brasilien, Filippinerna, Ungern, Polen med flera följer efter och utmålar journalister och medier som fiender. Det är en inledning på en väg bort från demokrati i riktning mot ett samhälle med diktatur som slutpunkt.

Ett land som närmar sig den slutpunkten är Ryssland, där yttrandefrihet, pressfrihet och institutioner som fritt domstolsväsende pressats tillbaka. I den samhälleliga miljön verkar Dmitrij Muratov på tidningen Novaja Gazeta, som är den som får dela fredspriset med Maria Ressa.

Nobels fredspris till två journalister som Ressa och Muratov verksamma i länder som kallar sig demokratier, men är på glid bort från det, är ett bra val.

Att verka som journalist i Ryssland är svårt och blir allt svårare. Det är inte längre möjligt att skildra företeelser i det landet på ett objektivt sätt eftersom repressionen från staten är stor.

Annons

Annons

Den av Vladimir Putin ledda regimen vill ha landet på ett visst sätt, militärt starkt och att det framstår som kraftfullt. Då kan inte landets brister med korruption, miljöförstöring, ineffektiv användning av resurser tillåtas att skildras, som regimen ser det.

Frågan varför Ryssland ska ha stora ekonomiska ojämlikheter och militär rustning och dåligt fungerande rättsväsende och inte hänsyn till mänskliga rättigheter vill inte regimen ska ställas för det undergräver regimen. I den miljön verkar Dmitrij Muratov.

Nobels fredspris till två journalister som Maria Ressa och Dmitrij Muratov verksamma i länder som kallar sig demokratier, men är på glid bort från det, är ett bra val.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan