Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Ett rent elände för palestinska fångar i Israel

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När sex palestinska "säkerhetsfångar" nyligen rymde ur ett av Israels bäst bevakade fängelser sände det chockvågor genom den israeliska ockupationsregimen - och satte för ett ögonblick strålkastarljus på de politiska fångarnas situation i Israel. Att några av dem dessutom – med hjälp från personer ute i samhället - lyckades hålla sig undan i nästan två veckor blev ytterligare ett nesligt nederlag för fängelsemyndigheten och den israeliska säkerhetstjänsten.

Hämnden lät inte vänta på sig. Inom några dagar förvandlades livet för alla palestinska fångar i Israel från redan dåligt till ett rent elände. Åtgärderna innefattade saker som beslagtagande av mobiltelefoner och annat för kommunikation med omvärlden, indragna måltider, ökad användning av isolering, nya förhör under tortyr - och de redan sällsynta besöken av anhöriga stoppades helt. Fångarnas anhöriga arresterades istället och pressades på information. Runt 350 fångar har förflyttats till olika centra för att splittra och hindra gemensamma aktioner från fångarna.

Annons

Annons

I nuläget sitter ungefär 4.650 palestinska fångar i israeliska fängelser, inklusive 200 barn och 520 personer satta i "administrativt förvar" på obestämd tid utan rättegång eller dom. Var femte palestinier har någon gång suttit fängslad under kortare eller längre tid. Bland den vuxna manliga befolkningen är siffran 40% - alltså snart varannan person. Nästan alla fängslade är politiska fångar som på olika sätt stått upp mot ockupationen. Straffen varierar från några års till upp till livstids fängelse – och kortas nästan aldrig av. Även barn misshandlas, torteras och sätts i fängelse inne i Israel där de inte kan ta emot besök.

Situationen för de politiska fångarna är mycket sämre än för "vanliga" kriminella – och bland den värsta i västvärlden. De vistas i trånga celler utsatta för både kyla och hetta, berövas ofta kontakt med omvärlden och nekas tillgång till medicinsk vård. De fåtaliga besöken av anhöriga stoppas ofta utan särskild anledning. När "Association for Civil Rights in Israel" för några år sedan krävde att utrymmet för varje fånge skulle öka från mindre än tre kvadratmeter till det internationellt accepterade 8,8 kvadratmeter gav Högsta domstolen fängelsemyndigheten 18 månader att åtgärda detta. Sedan dess har ingenting hänt.

Flera palestinska organisationer som arbetar för de politiska fångarna har skapat en kampanj, "Frige dem alla!". Inte minst gäller det sex fångar i "administrativt förvar" – Kayed Fasfous, Miqbel Qawasmeh, Alaa Al-Araj, Hisham Abu Hawash, Raik Bisharat och Shadi Abu Aker – som hungerstrejkar i protest mot att inte få veta vad de anklagas för. Dessa hungerstrejkande, och alla politiska fångar, måste friges!

Annons

Annons

Ett problem är att den svenska regeringen, oppositionspolitiker och media  aldrig har krävt - och inte heller nu kräver – frigivande av några palestinska fångar. Något man annars gärna gör när det gäller politiska fångar i andra länder. När förtrycket av palestinierna ökar, med nya stölder av palestinsk mark, husrivningar och fördrivningar – en ökning med 30-40 procent mot förra året! - väljer man istället att utveckla och förbättra kontakterna med den israeliska ockupationsregimen.

I ett telefonsamtal med Israels utrikesminister Yair Lapid försäkrar vår egen utrikesminister Ann Linde att hon "fördömer terrorism" och har "en stark och solid beslutsamhet vad gäller Israels säkerhet". Enligt Lapid är också budskapet från Linde att Sverige nu anser att "Israel är hemland för det judiska folket". Och alltså inte även för Israels 20 procent palestinier?

Gunnar Olofsson

Borås Palestinagrupp

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy