Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Skydda våra barn mot trådlös strålning

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Använd inte trådlöst nätverk i förskolan och skolan. Foto: TT

Annons

Med anledning av Falu kommuns satsning på en alltmer digitaliserad skola skulle jag vilja bistå med en del av den forskning som finns kring hälsorisker kopplat till barn och trådlösa nätverk.

Strålskyddsstiftelsen har tidigare drivit en kampanj om ett förslag om en strålningsfri skola och förskola, för att skydda våra barn från trådlös strålning. Detta med hänvisning till att forskning inom området visat på allvarliga hälsorisker, särskilt för den unga generationen.

Stiftelsen hänvisar bland annat till en appel som över 200 forskare 2015 skickade till FN och WHO, och där forskarna varnade för användningen av trådlös teknik i skolor. Strålskyddsstiftelsen hänvisar även till den resolution som Europarådet för mänskliga rättigheter antog 2011 om att trådlös teknik i skolor och förskolor inte ska användas i denna miljö då barn är särskilt känsliga för strålningen, en resolution som Sverige är bundet till att följa.

Annons

Annons

Även Frank Clegg som under många år arbetat som Vd för Microsoft i Kanada (men som efter att ha uppmärksammats på de hälsorisker trådlös datateknik medför bland befolkningen, startat C4ST, Kanadas motsvarighet till Strålskyddsstiftelsen) arbetar nu med att upplysa allmänheten om risker med den trådlösa tekniken, och uppmanar bland annat till att hålla barnen borta från uppkopplade datorer och mobiltelefoner.

Vidare hänvisar Strålskyddsstiftelsen till WHO:s cancerforskningsinstitut samt till upprepade vetenskapliga forskningsrapporter som varnar för att den trådlösa strålningen kan orsaka hjärntumör och andra cancerformer.

Rapporter har även kunnat påvisa strålningsrelaterad ohälsa som huvudvärk, sömnsvårigheter, inlärningssvårigheter, minnessvårigheter och koncentrationssvårigheter.

Enligt stiftelsen avger en Ipad (3:e generationen) som är uppkopplad mot wifi/3G-nät mer än tio gånger högre watt per kilo än vad forskningen visat kunna orsaka DNA-skada i cellerna samt främja tumörtillväxt vid djurförsök.

Då många trådlösa läsplattor kopplas upp samtidigt i till exempel ett klassrum blir den sammanlagda strålningen mycket hög.

Då många trådlösa läsplattor kopplas upp samtidigt i till exempel ett klassrum blir den sammanlagda strålningen mycket hög

Även sladdlösa telefoner (DECT) som laddas i en basenhet strålar oerhört mycket, tio gånger mer än en GSM-telefon. Basenheten (laddningsstationen) avger lika mycket strålning som en telemast, och strålar hela tiden, även då inte telefonen används.

Annons

Annons

Genom att koppla bort mobiltelefonen från wifi/3G/4G-nät och istället använda GSM (2G) den tid internet inte aktivt används, sänks strålningens intensitet med 20 gånger.

I Frankrike finns sedan 2015 en lag som förbjuder trådlösa nätverk i förskolor för barn under tre år. I grundskolans lågstadium ska nätverken vara avstängda när de inte aktivt används i undervisningen, säger lagen.

Strålskyddsstiftelsens rekommenderar att inte använda läsplattor eller trådlösa datorer i skolor eller på förskolor. Deras starka rekommendation är att istället använda trådbunden teknik.

Jag hoppas verkligen att beslutsfattande politiker, Barn-och utbildningsförvaltningen, rektorer samt andra aktörer som har möjlighet att påverka samt ta avgörande beslut i denna fråga, kommer att följa Europarådets resolution om att inte använda trådlöst nätverk i förskolan och skolan. Samt ta till sig Strålskyddsstiftelsens rekommendationer, med vetenskaplig forskning till grund, att använda sig av fast internetuppkoppling via kabel istället för läsplattor och datorer uppkopplade till wifi eller annat trådlöst nätverk.

Att stänga av wifi och 3G på mobiltelefoner hos till exempel personalen, och istället vara uppkopplad mot GSM/2G minskar, som jag tidigare nämnt, även strålningens intensitet betydligt.

Elin Sundequist

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy