Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Baudin blir perfekt!

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Tobias Baudin!

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Plötsligt kommer beskedet att den socialdemokratiska valberedningen föreslår Kommunals ordförande Tobias Baudin som ny partisekreterare. Det är förstås väl förankrat ute i distrikten och vi kan vara bombsäkra på att Baudin får jobbet, särskilt som han också tackat ja.

Är det bra? Ja! Baudin har länge varit den facklige ledare som lyst starkast på firmamentet. Han leder det största fackförbundet och har fått igenom hyggliga avtal för medlemmarna, även om förbättringarna ändå varit för små i förhållandena till behoven bland lågavlönade undersköterskor i underbemannade verksamheter. Han är från landsorten, från Luleå, vilket känns bra i en rätt Stockholmsfixerad tid. Han vet vad ett klassamhälle är.

Annons

Baudin har erfarenhet också från LO centralt, och kanske var det därför han vågade gå emot LO i frågan om arbetsrätten. Det beslutet kan man verkligen diskutera, men det viktiga här är nog att Baudin visat på personligt mod i flera sammanhang. Att en ny partisekreterare hämtas från fackföreningsrörelsen är också extra viktigt i våra dagar, när det socialdemokratiska partiet i hög grad medelklassifierats. 

Annons

Den post Baudin får är en post som sannerligen behöver återupprättas och ges mycket större tyngd än vad som länge varit fallet. Sedan mer än tio år tillbaka har partisekreterarrollen helt klart försvagats när det gäller självständighet, resurser och till och med ideologi.

Sveavägen 68, där partisekreteraren huserade med sitt kansli, var en gång i tiden faktiskt något av ett andra maktcentrum i den socialdemokratiska rörelsen. Där fanns utredare, tidskrifter, debattörer. Genom historien har en rad partisekreterare haft en väldigt stor roll i att hålla en folkrörelse levande.

Partisekreterarens främsta uppgift bör vara att kanalisera de stämningar, opinioner och ofta missnöje som finns bland breda medlemsskikt upp till partiets ledning. Inte tvärtom, såsom vanligen har varit fallet.

Gustav Möller satt länge på posten. Häromdagen höll jag och finnmarksforskaren Nils Holmdahl en vandring i Stockholm i poeten Dan Anderssons spår. Första anhalten var Barnhusgatan 16, vid Norra Bantorget. På tredje våningen där satt en gång Gustav Möller och sysslade med Tidens förlag. I bottenvåningen fanns partistyrelsen. Och i trerummaren där Möller höll till satt sensommaren 1915 Dan Andersson och filade klart på sin första diktsamling, Kolvaktarens visor.

Annons

Ett par hundra personer deltog i vandringen och trängdes på gatan. Och jag kunde inte låta bli att förundra mig: En partisekreterare som satt några skrivbord från en poet från finnmarken! Politik och kultur rörde vid varandra, så som det måste vara om en folkrörelse ska leva.

Annons

Gustav Möller for land och rike runt och inspirerade rörelsen och, tror jag, bar med sig stämningar från partiet runt om i landet till partiets ledning.

Sedan dess har socialdemokratin haft en rad legendariska partisekreterare – Sven Aspling, Sten Andersson eller Marita Ulvskog, för att nämna några. Ulvskog känner Dala-Demokratens läsare förstås extra bra till. Men efter hennes tid har det varit betydligt klenare med starka partisekreterare.

Marita Ulvskog. En stark partisekreterare.

Bild: Lina Hård

Under den långa tid när Januariavtalet gällde blev det där särskilt besvärande. De kompromisser som (s) tvingades till med ett nyliberalt Centerparti tenderade hela tiden att upphöjas till själva det socialdemokratiska partiets politik. Det har varit förödande. Partiledningens kompromisser har inte kunnat skiljas från det socialdemokratiska folkrörelsens djupare idéer och hållningar.

En av de viktigaste uppgifterna som Tobias Baudin därför måste ta itu med är att återge själva partimedlemmarna sitt inflytande och sin styrka. Antalet medlemmar har sjunkit, särskilt under pandemin. Men det är förstås fullt möjligt att fler medlemmar kan strömma till, särskilt om partiledningen under en tid nu kommer att stå mer fria från de realpolitiska kompromisserna.

Annons

Annons

De förslag som kläckts till kongressen i november, både från motionärer från föreningen Reformisterna och från själva partiledningen, speglar ett läge där ett helt parti faktiskt tycks längta efter att ta ett steg åt vänster i en rad frågor.

Finge jag bestämma, viket jag förstås inte får, skulle jag önska mig följande ordning: Partisekreterarens främsta uppgift bör vara att kanalisera de stämningar, opinioner och ofta missnöje som finns bland breda medlemsskikt upp till partiets ledning. Inte tvärtom, såsom vanligen har varit fallet.

Tobias Baudin – jag tror att du är rätt person för det här jobbet! 

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy