Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Ska vi skydda kvinnor - och vara rädda för män?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Ska inte utsatta män mötas av samma förståelse och resurser av samhällsfunktionerna om vi nu är för jämställdhet?", skriver debattören i sin replik. Foto: TT

Annons

Svar till: Stina Jeffner, fil. dr. i sociologi som skrev "Är mäns våld mot kvinnor ens kriminellt längre", DD den 4 oktober.

Man vill ju gärna tro att någon med en så fin titel besatt Odens vishet och hade en fullödig, avvägd och neutral syn på ämnet och ett helhetsperspektiv. Ju mer man läser artikeln desto mer slås man dock av att det bara skulle finnas ett sätt att se på problemet och därmed också enbart en lösning, om nu Stina Jeffners sanning var hela sanningen. Beroende på vad vi väljer att studera så formar vi så klart vår sanning, ty ingen skulle studera något denne inte kände till - eller inte ville känna till.

Annons

Varför ska kvinnor alltid vara något att vara rädda om och män något att vara rädda för?

Annons

Det är länge sedan jag slutade förvånas över någon som i ena stunden utger sig som stark förkämpe för jämställdhet, i andra stunden yttrar något sexistiskt som om det ena könet skulle vara okränkbart. Hur kommer det sig, tro?

Varför ska kvinnor alltid vara något att vara rädda om och män något att vara rädda för? Hur konstruktivt är det egentligen? Kan inte den föreställningen i sig försvaga kvinnan samt sänka förväntningarna på män att bekräfta den gängse bilden av våldsbenägenhet; sålunda en självuppfyllande profetia tillika en Kantsk paradox; att man skapar det problem man vill bort ifrån?

Tanken på att övergripande bristande mänskligt beteende skulle vara systematiskt och socialt betingat är en rätt gammal föreställning som utgår ifrån uppfattningen att vår art skulle vara företrädelsevis rationell, vilket vi idag vet inte stämmer.  Socialisering kan enbart påverka cirka tio procent av vårt beteende, det vill säga den existerar men är en mindre faktor i sammanhanget. Snarare är vi väldigt symptomatiska och reaktiva, särskilt under stress.

Den moderna forskningen på området säger vidare att det även utövas våld av kvinnor mot män om än inte lika vanligt - och vi kan ju omöjligt föreställa oss hur förnedrande detta måste vara för en man, eller hur. Därför är mörkertalet förmodligen rätt stort. Ska inte utsatta män mötas av samma förståelse och resurser av samhällsfunktionerna om vi nu är för jämställdhet?

Annons

Jag vill därför hylla Falu kommun för deras mod att gå en jämställd och humanistisk väg utan att göra skillnad på människor utifrån kön eller föreställning omkring kön

Annons

Forskningen säger också att kvinnor oftare blir mer förvirrade av en situation som pendlar mellan hopp och förtvivlan, våld och ickevåld, vilket är varför de i regel godtar ursäkten och tar tillbaka honom...  tills nästa gång - eller 'henne', beroende på läggning, så klart. Vidare: det våldet handlar i de flesta fall om en rädsla att förlora sin partner, inte att dominera partnern, vilket är ett vanligt missförstånd. För detta har det visat sig att stöd och vård är en bättre lösning än polisiära straff. Och det är väl viktigare att förstå och avhjälpa problemet än bara straffa symptomen av problemet?

Om jämställdhet verkligen är vad vi vill uppnå är mitt förslag att vi slutar försöka se det systematiskt svart-vitt; att det alltid finns en självskriven förövare och ett givet offer. Och alla människor är benägna till våld, även om män kanske oftare har svårare med orden och är mer direkta i sitt agerande. Vi är intelligenta och intellektuella varelser och ska inte fråntas personligt ansvar för våra handlingar för att göra plakatpolitik av det.

Jag vill därför hylla Falu kommun för deras mod att gå en jämställd och humanistisk väg utan att göra skillnad på människor utifrån kön eller föreställning omkring kön. Min önskan är att fler väljer att ta efter deras exempel även om det kanske inte smickrar massan.

Jonas Carlsson

SjundeVågenRörelsen, alternativt progressiv vänster, människa

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy