Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debattreplik: Skogsbruket ska ha respekt för naturen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Slutreplik till Torbjörn Ryneús angående inlägget "Svenskt skogsbruk - från föredöme till skampåle" den 31 augusti 2021.

Torbjörn, Ryneús, jag tror att vi har mycket gemensamt i vår syn på skogen, naturen och svenskt skogsbruk.

På Skogsveckan 1990 ledde jag ett avsnitt som hette, ”Morgondagens drömjobb – skogsarbete”. Det var fyllt av framtidshopp. Stora Skogs vd, Håkan Vestergren, med hjälm fylld av blommor på huvudet. Skogsarbetare som mådde bra och arbetade i en framgångsrik bransch. Så blev det inte.

1994 producerade jag ett bildspel som visades på det årets Skogsvecka i Konserthuset, Vägvalet. Det speglade mina förhoppningar om fortsatta samtal mellan skogsbruket/industrin och de som värnade naturen och att skogsbruket skulle bli världens bästa bransch. Så blev det inte.

Annons

Annons

Du säger att skogsbruket tröttnade på kritiken. Min sanning är att skogsbruket aldrig egentligen brydde sig om kritiken utan funderade på hur man effektivt kunde avväpna den. Högstubbar för vilsna hackspettar på fortsatt enorma hårt harvade eller markberedda hyggen. Certifiering, som visat sig vara ganska ihåligt eftersom både kontroll och efterlevnad är bristfällig.

Är det det här som är kvar, granåkrar och utslitna maskiner. Foto: Peter Lindgren/Proselva

Hackspettarnas aspar ligger sida vid sida med 150-åriga tallar i enorma vältor och också riset samlas och förs bort. Nästan ingenting blir kvar. Det är detta vi möter idag. Sveaskog, kyrkan, skogsägareföreningar, privata klippare. Det tragiska är att de backas upp av nästan alla politiska partier.

Inte lång från där jag bor finns två skogsägare som ärvt ansenliga skogsegendomar, som funnits i generationer. Båda, oberoende av varandra, har berättat att de fått lova sin far att aldrig ta upp kalhyggen. Den ene fick svära på bibeln. Deras skogar har nyttjats när det behövts och står kvar där som lysande exempel på både tradition och framsynthet.

Allt fler hävdar att det finns alternativa och lönsamma alternativ till trakthyggesbruk. I dina trakter får Leif Öster på Dalagård framstå som ett gott exempel. Han visar hur man kan få lönsamhet utan kalhyggen.

Häromdagen kom också Skogsstyrelsen med nya definitioner av begreppet kontinuitetsskogsbruk eller hyggesfritt skogsbruk: "Hyggesfritt skogsbruk på skogsmark med produktionsmål innebär att skogen sköts så att marken alltid är trädbevuxen utan att det uppstår några större kalhuggna ytor." Vidare står: "…det dessutom alltid finnas stora träd på marken. Det ska också finnas en intention från skogsägaren att långsiktigt bruka skogen hyggesfritt." "Hyggesfritt skogsbruk tillämpades på 644 000 hektar under 2020."

Annons

Annons

Det finns alltså ganska många som faktiskt ägnar sig åt alternativa brukningsmetoder. Det gäller dock inte storskogsbruket.

Skogsbruket och industrin har fullt med välutbildat, kompetent folk. Det konstiga är att man inte klarar av att vara vidsynt och letar alternativa brukningssätt. Jag tror inte de saknar kunskap. Den ena professorn efter den andra talar om hur väl skogsbruket sköter sig. Det är inte sant.

I egenskap av gammal forskare saknar jag ett visionärt tänkande och framför allt är jag bedrövad över att man inte ägnat kraft och pengar till att för länge sedan hitta alternativa sätt. Det hade man självklart gjort. På samma sätt tror jag inte naturvårdens representanter saknar kunskap, tvärtom, men de är uppgivna, trötta och ibland med rätta förbannade.

De har ögonen på oss – och kanske de lider. Foto: Peter Lindgren/ Proselva

Det är ju så mycket vi ser idag som konsekvens av det moderna skogsbruket, som vi inte såg eller tänkte på då. Då var vi ju bäst. Nu är hög tid för omtanke i ordets rätta bemärkelse.

Nej, det går nog inte att tvärstoppa allt genast. Det går att stoppa vissa saker.

- Det går att stoppa avverkning i naturskog.

- Det går att stoppa Sveaskogs framfart. Det är vår natur de förvaltar.

- Det går att kräva att certifieringsregler efterlevs.

- Det går att respektera samerna.

- Det går att kräva att politiker agerar! Men det är svårt när skogsindustrin ytterst enbart drivs av vinstkrav och därtill ägnar sig åt vilseledande propaganda.

Annons

Jag har sagt det förr, skogsbruk ska vi ha, men med respekt för naturen och för människan.

Annons

Torbjörn Ryneús, jag önskar att alla skulle se Slaget om skogen på SVTplay. Då har man i alla fall en liten chans att bilda sig en uppfattning.

Tack för samtalet.

Peter Lindgren

Jägmästare och tidigare anställd vid Skogsstyrelsen, SkogForsk, Jonsereds krandivision, FAO i Costa Rica, utredare av avverkning i tropiska regnskogar för ITTO, International Tropical Timber Organisation, Skoglig utvecklingsexpert för Swedforest i Indien, på uppdrag av SkogForsk sekreterare i Det Naturliga Stegets konsensusdokument om svensk skogsbruk På skogens villkor.

Under de senaste 25 åren verksam som ledarskaps- och organisationskonsult inom framför allt skog och skogsindustri samt verkstadsindustri i Sverige och internationellt.

Peter Lindgren. F

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy