Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Falumoderaternas skenvärld spricker i höstsolen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Med närmast plågsam tydlighet spricker den politiska skenvärld Moderaterna i Falun målat upp. Försöket andades mod, gränsande till skrytsamhet, men det byggde på att andra partier vare sig kunde läsa eller räkna. Sedan ett halvår tillbaka har våg efter våg sköljt över den borgerliga Falualliansens båt och den kränger nu som ångfartyget Per Brahe innan den så sorgesamt förliste i Vättern 1918.

Uppblåstheten finner vi på Moderaternas hemsida. Där får vi reda på att "i Falun är vi en regerande majoritet med övriga allianspartier- Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna och Falupartiet. En liten men naggande god majoritet."

Det är närmast pinsamt för oss att korrigera ett borgerligt parti som i andra sammanhang sätter kunskapen så högt men här inte kan räkna ihop följande siffror korrekt: 12 (M), 10 (C ), 3 (KD), 2( L), 1 (FAP)- alltså 28 mandat. Mot detta står 17 (S), 7 (V) och MP (3) det vill säga 27 mandat men fullmäktige i Falun består av ett parti med ytterligare sex mandat (SD). Falualliansen har således inte någon majoritet utan minoritetsregering gäller i Falu kommun.

Annons

Annons

För ett år sedan, den 14 oktober, lät det annorlunda från M och övriga partier i Alliansen. Då var man besviken på vårt parti vad gällde arbetet med Agenda 2030. Man ställde sitt hopp till "att övriga partier utanför Alliansen vill fortsätta med samverkan, inte passivitet."

Att M och KD redan för ett år sedan kunde öppna för politisk samverkan med SD förvånar oss nog egentligen inte, men hur tänkte C och L?

Vi skulle kunna glädjas åt att Moderaternas skenvärld spricker i höstsolen men istället är vi djupt oroade av vilka konsekvenser detta får på utvecklingen av vår stad

Nu har KD spruckit, Falupartiet meddelat att det mönstrar av efter innevarande mandatperiod liksom kaptenen på fartyget som längtar till ett större skepp. Det är inte så lustigt att förste styrman i detta läge snabbt mönstrar av. Helt plötsligt slog det styrman att han passerat sin 70- åriga födelsedag?! Kvarvarande av det tidigare så stolta skeppet är Liberalerna och som bekant erhöll det partiet i den senaste opinionsundersökningen 2,6 procent.

" Hur skall medborgarna veta åt vilket håll detta skepp förmår styra efter det politiska haveri vi nu tvingas beskåda?", skriver debattörerna. Foto: TT

Vilka personer och partier skall vi i valrörelsen 2022 ställa till ansvar för den i stort idéfattiga, håglösa och passiva politiken som kännetecknar Falualliansen?

Annons

En skarpsynt liberal ledarskribent menar att "sällan har en kommunledning gått till val med sämre kontinuitet. Eller aldrig?" Vi instämmer till fullo.

Annons

Visst, vi skulle kunna glädjas åt att Moderaternas skenvärld spricker i höstsolen men istället är vi djupt oroade av vilka konsekvenser detta får på utvecklingen av vår stad. Hur skall medborgarna veta åt vilket håll detta skepp förmår styra efter det politiska haveri vi nu tvingas beskåda?

Örjan Fridner (S)

Charlotte Oster (S)

Örjan Fridner (S). Foto: arkiv

Charlotte Oster (S). Foto: arkiv

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy