Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Lyssna på varningarna- bryt tystnaden om bostadskrisen!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Enligt Rädda Barnen lever 5000 svenska barn i hemlöshet. Enligt Boverket är det bostadsbrist i 7 av 10 kommuner och enligt Eurostat har fler än var tionde hushåll svårt att klara sin boendekostnad. Det är inte konstigt. Svenska bostadspriser är rekordhöga och detsamma gäller hyran för nya bostäder. Vi har alltså en bostadskris i Sverige. Detta känner alla politiker till, men det talar inget parti högt om i sina budgetmotioner. 

Tystnaden kan tyckas underlig. Det finns ju inget som är så centralt i människors liv och plånböcker som våra hem.

För de allra flesta är bostaden en trygg plats. Men bostaden är också vår största utgift, vilket för många blir en källa till oro. Att inte kunna betala hyran, ha råd med insatsen, att inte kunna flytta hemifrån, till stan, till något större eller från den andre. Detta är ett växande problem i bostadskrisens Sverige. 

Annons

Annons

I jakten på mittenväljaren och den etablerade medelklassens röster får det sunda förnuftet stå tillbaka.

Frågorna lever hos många politiker, men strategiskt har bostadsfrågorna blivit en rävsax. I jakten på mittenväljaren och den etablerade medelklassens röster får det sunda förnuftet stå tillbaka. Det visade Magdalena Andersson häromveckan med beskedet om att inte röra fastighetsskatten med motivet att väljarna (villaägarna) inte vill det, trots att hon egentligen önskar en progressiv fastighetsskatt.

Av samma skäl kommer inte Moderaterna att driva frågan om marknadshyror, för det vill inte väljarna (hyresgästerna) trots att den fria marknaden är en av Moderaternas ideologiska hörnstenar.

Vi har en bostadskris i Sverige, men det talar inget parti högt om i sina budgetmotioner.

Bild: TT

Av samma skäl kommer inget parti lyfta de skyhöga bostadspriserna som gjort svenskarna till de högst belånade hushållen i världen. Det vill nämligen inte väljarna. Eller stämmer det? 

I S-föreningen Reformisterna vill vi se en bostadspolitik som löser allvarliga samhällsproblem med hemlöshet, trångboddhet och skulduppbyggnad och dessutom håller över tid.

Därför föreslår vi:

- Subventionerade lån för grönt, industriellt byggande och samhällsplanering genom etableringen av en statlig investeringsbank. 

Annons

- Statligt bostadsbolag som bygger, äger och förvaltar hyreslägenheter och specialboenden på mark som anvisas av staten/regionen. I en första fas på mark som staten redan äger.

Annons

- Statlig/regional markanvisning och regionala mål för bostadsbyggande, infrastruktur och välfärdsverksamheter. 

- Genomdriva att de kommunala allmännyttiga bostadsbolagen återigen upprätthåller samhällsnytta som övergripande mål. Lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag reformeras i grunden. 

- Garanti för medborgare runt om i landet att ha tillgång till boende till skälig kostnad från år 2026.

De partier som tänker längre än till valet 2022 gör därför bäst i att lyssna på myndigheternas varningar både för trångboddhetens utbredning och skulduppbyggnaden bland hushållen.

För att bryta dödläget behöver de skyndsamt inleda samtal i sina partier, och över partigränser, om en bostadspolitik som minskar risken för fastighetskrasch och långsiktigt bidrar till en bostadssektor som är jämlik, klimatsmart och robust nog att hålla för både maktskiften och konjunkturer. För allt detta har S-föreningen Reformisterna ett reformprogram för ökad statlig finansiering av nybyggnation, nationella styrmedel för markanvändning och mer likvärdig beskattning av de olika upplåtelseformerna. Vad har ni andra?

Markus Kallifatides

ordförande, S-föreningen Reformisterna

Erik Normark

Annons

medlem, S-föreningen Reformisterna

Markus Kallifatides.

Erik Normark.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy