Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vindkraft och klimatomställning?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Fredrik Samuelson, Johannes Berndalen

Annons

Ingen förnekar att människors livsmiljöer ödeläggs i närheten av höga vindkraftverk. Här finns förstörda landskap och ständigt buller. Vetenskapliga studier bekräftar stora minskningar av fastighetsvärden.

Ingen förnekar effekten av omfattande skogsavverkningar med förstörda biotoper och påverkan från enorma betongfundament, bergtäkter samt stora och breda vägsystem. Viktiga kolsänkor försvinner. Detta är fakta som inte ens entusiastiska vindkraftsförespråkare brukar förneka, men hur rättfärdigas denna förödelse?

Skrapar man på ytan på den så kallade svenska klimatomställningen så blir man bestört

Jo, det svenska samhället och svensk industri måste göra en klimatomställning. Fossila bränslen måste fasas ut och transporter måste baseras på eldrift. Det innebär att vi måste offra någonting.

Annons

Annons

Eftersom vi inte vill ha vindkraftverk i stadsmiljöer, skärgårdar, fjällnära skogar, naturreservat, speciella kulturmiljöer och absolut inte kan tänka oss bygga ut några älvar – så måste vi offra "vanliga" skogar, landsbygd och landsortsbefolkning. Det drabbar människor hårt, men det måste de stå ut med! Klimatomställningen rättfärdigar allting! Kanske kommer en bygdepeng som tröst.

Skrapar man på ytan på den så kallade svenska klimatomställningen så blir man bestört. En helt annan bild träder fram.

"Skrapar man på ytan på den så kallade svenska klimatomställningen så blir man bestört. En helt annan bild träder fram", skriver debattören. Foto: arkiv

Den vindkraft som byggs finansieras och ägs huvudsakligen av utländska bolag. Ett kinesiskt kärnkraftsbolag (svartlistat i USA) äger 20 procent. Kinesiskt ägande kommer att öka ytterligare i framtiden. Sverige har haft låga konkurrenskraftiga elpriser. Detta håller på att ändras. Tyskland och andra omgivande länder har mycket högre elpriser på grund av att fossilbaserad elproduktion i allt högre grad drabbas av dyrare utsläppsrätter. Utländska ägare av vindkraftsanläggningar i Sverige kan nu långsiktigt sälja vindkraftsproducerad el till mycket högre priser utanför Sverige.

Detta visas i skenande priser på el framförallt i södra Sverige. Detta beror inte på elbrist utan på ökad efterfrågan och höga priser utomlands. Att man startat Karlshamnsverket är en konsekvens av detta.

Annons

Resultatet blir förmodligen att Norrland kommer att drabbas av samma höga priser som i Skåne

Elproducenter vill ha så bra betalt som möjligt. Därför säljer man hellre elen dyrt utomlands än sparar på vattenkraften, som nu har låga nivåer i sina magasin. Från politiskt håll hävdar man att utökad överföringskapacitet från norr kommer att minska priserna i söder. Risken är snarare tvärtom. Med ökad överföringskapacitet kan även el från norr säljas till höga priser i söder. Resultatet blir förmodligen att Norrland kommer att drabbas av samma höga priser som i Skåne.

Annons

Ägare av vindkraftsanläggningar säljer sin el med långsiktiga PPA-avtal. Några dominerande elförbrukare i dessa avtal är tre amerikanska företag; Google, Amazon och Microsoft. Så vi har en situation där huvudsakligen utländska vindkraftsägare i Sverige säljer sin el till utländska förbrukare. Svensk "grön" el är mycket attraktiv. Dessutom lockar vi hit Microsoft och Facebook med skattebefrielse och garantier om kärnkraftsfri "grön el" till de nya anläggningar som byggs i Sverige. Att den utländska vindkraftsindustrin exploaterar den svenska landsbygden är helt logiskt. Här kan man producera attraktiv el som kan säljas dyrt till utlandet. Allt möjliggörs och applåderas av svenska regeringen!

Är detta klimatomställning? - Absolut inte!

Microsofts påbörjade och planerade serverhallar bidrar till en fördubbling av elförbrukningen i Gävleborg. Detta låtsas man inte om.

Vindkraftsprojektet Galmsjömyran är ett annat exempel. Ett norskt företag projekterar en mycket stor anläggning. Deras affärsidé är att sälja en godkänd tillståndsansökan till en framtida ägare och finansiär. Med stor sannolikhet blir detta ett utländskt, kanske kinesiskt bolag. Detta bolag kan sälja elproduktionen till vem som helst.

Annons

Lokalpolitiker, branschorganisationer och industrifolk hävdar att Galmsjömyran måste byggas för att industrier som Sandvik och Ovako skall kunna göra nödvändiga klimatomställningar. Är man okunnig eller godtrogen? Om man bygger vindkraftverk på Galmsjömyran finns det inga som helst garantier att denna energi kommer lokal industri till godo. Den kommer sannolikt att säljas till utlandet.

Regeringen skryter om att Sverige aldrig haft så stora överskott som idag. Jättebra – Då behöver vi inte bygga nya vindkraftverk! Vi har så det räcker för att ställa om svensk industri. Offra inte landsbygden för att förse utländska förbrukare med ännu mer "grön el".

Se till att hushålla med den fossilfria el vi har och säg nej till Galmsjömyran!

Lars Kallberg, Lumsheden

Lars Kallberg. Foto: arkiv

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy