Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Alla ska ha samma förutsättningar i skolan!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Skolsegregation ett problem som måste stoppas. Foto: TT

Annons

Idag är skolsegregation ett stort problem i Sverige, det måste få ett slut! Enligt SvD:s rapport är skillnaden på betygsättningen stor mellan de elever som har annan etnisk bakgrund än svenskar. Det kan krävas mycket resurser om vi vill ändra på det här och det tycks vi ha här i Sverige. Enligt Skolverket tillhör elever med annan etnisk bakgrund en stor andel av dem som är obehöriga till gymnasieskolan. Andelen har stigit från ungefär 30 procent i början av 00-talet till mer än hälften av de obehöriga studenterna i 2015.

Skolorna är mycket mer uppdelade än vad de var förr. Elever med svensk bakgrund och elever med annan etnisk bakgrund går ofta i olika skolor.

Det stora problemet är att elever med en annan etnisk bakgrund än svensk, ofta går ut med sämre betyg än elever med svensk bakgrund. En elev som är nyanländ i Sverige behöver förstås mer stöd med att till exempel läsa, men det ges tyvärr inte alltid. Genom att inte ge eleverna stöd, blir de osäkra, känner hopplöshet eller blir omotiverade till att studera. På grund av det kan vi förlora personer som kan utveckla samhället.

Annons

Annons

En annan anledning är att det finns mycket mer möjligheter för eleverna i de skolor som har bättre material och satsar på elevernas vilja att lära sig genom att prova på nya saker och få mer tid och stöd för att utveckla sina erfarenheter. Det beror mycket på skolans och kommunens ekonomi. Skolor med dålig ekonomi kan inte stödja sina elever och de får inte samma möjligheter som de rika skolorna. Skillnaden mellan betygsättningen skolor emellan har ökat sedan början av 1990-talet. Orsaken är att elever med samma bakgrund nu vanligtvis går i samma skola.

Alla elever har samma potential, oavsett bakgrund, etnicitet eller vilket område de bor i

Staten bör ge resurser till skolor med sämre ekonomi, så att eleverna har samma möjligheter. Dessutom spelar även föräldrarnas utbildningsbakgrund stor roll hur elevens skolgång ser ut och det har gjort att skolor har blivit ännu mer segregerade.

Föräldrarnas utbildningsbakgrund ska inte spela någon roll alls. Elever ska inte bli behandlade på ett sätt enbart på grund av deras föräldrars utbildning. Alla elever har samma potential, oavsett bakgrund, etnicitet eller vilket område de bor i.

Skolan kan motsvara föräldrarnas önskemål och kommunicera med föräldrar och ge dem information. En del kan tycka att eleverna känner sig mest bekväma med personer med liknande bakgrund som de själva.

Annons

En lösning kan vara att skolor blandar elever med svensk bakgrund med elever som har annan etnisk bakgrund tillsammans, så att de känner sig mer bekväma tillsammans och inte känner sig utfrysta.

Avslutningsvis är skolsegregation ett problem som måste stoppas. Staten borde ge resurser till skolor som verkligen behöver det, så att eleverna får det stöd som de behöver. Skolor måste ta beslutet att blanda studenter med olika bakgrund så att alla får samma möjligheter.

Lilyan Hussein

elev på Järvaskolan

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy