Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt/Jörgen Norén (S): "Är Regionfullmäktiges beslut onödiga att följa?"

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Rolf Larsson

Annons

Öppet brev till regionfullmäktiges ordförande i Dalarna, Mikael Rosén.

Regionfullmäktige den 4 oktober 2021 beslutade att återremittera ärendet om avtal vårdval, specialiserad Barn och Ungdomspsykiatri (BUP) i öppenvård.

Innan ens protokollet är justerat och skickat till beredning av det som återremissen avser, så kommer en kallelse till ett nytt sammanträde den 19 oktober 2021 med samma handlingar.

Annons

Enligt regionfullmäktiges arbetsordning så ska ett extra sammanträde hållas om en tredjedel av ledamöterna alternativt Regionstyrelsen begär det. Några sådana handlingar finns inte inlämnade till regionen.

Ska inte regionfullmäktiges sammanträden behandlas enligt beslutad arbetsordning?

Då finns det bara en förklaring om hur beslut om ett extra fullmäktigesammanträde har skett. Det finns även en möjlighet att regionfullmäktiges ordförande anser att det behövs (Kommunallagen 5 kap. 12§ andra stycket). Då uppfattar jag att fullmäktiges ordförande anser at det behövs och att beslutet som togs den 4 oktober inte är nödvändigt att följa.

Annons

Det finns en tydlig bild att regionfullmäktiges ordförande Mikael Rosén (bilden) anser att fullmäktiges beslut inte behöver följas och han har "tydligt signalerat sin arrogans mot fullmäktiges betydelse", menar Jörgen Norén (S) i sin debattartikel. Foto: arkiv

Vidare i samma arbetsordning har regionfullmäktige fastställt att ordföranden ska samråda med presidiet om tid och plats för ett sådant sammanträde. Inte heller detta har skett, utan här har en överenskommelse upprättats mellan Regionstyrelsens ordförande, Ulf Berg (M) och Regionfullmäktiges ordförande Mikael Rosén (M) om att skicka tillbaka ärendet för behandling igen utan att följa beslutet om vad som skulle tillföras i ärendet.

Här finns återigen, en tydlig bild att Mikael Rosén (M) anser att fullmäktiges beslut inte behöver följas. Då sin egen arbetsordning, som beslutats med acklamation i regionfullmäktige, inte följs - har man tydligt signalerat sin arrogans mot fullmäktiges betydelse.

Annons

Mot bakgrund av detta frågar jag Mikael Rosén (M):

Är det ordförandens åsikt att regionfullmäktiges beslut om återremiss är onödigt att följa? Varför anser ordföranden att ett extra sammanträde behövs? Ska inte regionfullmäktiges sammanträden behandlas enligt beslutad arbetsordning?

Jörgen Norén

Socialdemokraterna

Jörgen Norén (S). Foto: arkiv

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy