Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
(MP) går åt vänster – tack!  

Miljöpartiet tog ett steg åt vänster under sin kongress. Tack.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Två språkrör, Per Bolund och Märta Stenevi, för ett parti som går till vänster.

Annons

”För oss är det självklart att ett orättvist samhälle aldrig kan bli ett grönt samhälle” – så inledde språkröret Per Bolund kongressen i fredags i ett tal som jag tyckte var ovanligt bra. Han lät nästan som en inspirerad grön socialdemokrat när han talade om det gröna samhället. Tyvärr är väl Bolund knappast någon folktalare och han saknar den karisma som tyvärr är nödvändig i medieåldern.

Men läser man talet så formuleras där något viktigt. Det Bolund säger är egentligen att Miljöpartiet inte behöver välja mellan att vara ett enfrågeparti och ett brett parti.

Dröm och realitet, utopi och vardagspolitik, flera horisonter. Det är synd att det aldrig tycks kunna tillåtas att rymmas i ett parti.  

Annons

Annons

För så här är det: Klimat- och miljöfrågan hänger så tätt samman med en rad andra centrala frågor – inte minst fördelningspolitiken - att ett enfrågeparti, som har klimat och miljö som huvudbudskap, mer eller mindre automatiskt tvingas bli ett brett parti.

Till en del högeryttrars förtrytelse i det egna partiet, med borgarsamarbetets apostel i Stockholm, den synnerligen impopuläre Daniel Helldén i spetsen, så har Miljöpartiet blivit mycket av ett vänsterparti. Jag menar att det är helt logiskt. De värsta miljöbovarna är de med högst inkomster. Idén partiet nu kör fram om en omfattande investeringsbudget utanför den ordinarie budgeten tror jag är helt rätt.

Problemet är förstås att Miljöpartiet nästan aldrig har någon mer genomborrande maktanalys som vågar lägga huvudskulden för klimatkrisen på ett kapitalistiskt system som i princip är oförenligt med biosfärens välmående.

Miljöpartiets stora elände är att det är så sällsamt ofolkligt. Ja, jag hittar inget bättre ord. Känslan är alltid stark av att partiet talar för intressena hos en urban medelklass och inte mycket mer. I migrationsfrågan har partiet genom åren intagit ohållbara ställningstaganden, som när man i maskopi med Reinfeldtregeringen en gång sa ja till en helt oreglerad arbetskraftsinvandring, vilket skapat många sociala skuggor i detta samhälle.

Annons

I partiet finns också en märkligt teknokratisk kolartro på all ny teknik, såsom de höghastighetståg som jag tror mest är till för en resesugen urban storstadsmedelklass med dåligt klimatsamvete, trots att tekniken troligen inte ger några klimatvinster och dessutom ödelägger mycket natur.   

Annons

Det är fyrtio år sedan Miljöpartiet grundades i spåren av folkomröstningen om kärnkraft. Det kom ur miljö- och fredsrörelsen och det engagemang som växte fram från sextiotalet och framåt. Idag är det ett annat parti än det en gång var. Det har blivit regeringsfähigt snarare än systemkritiskt och det har skett till priset av många förlorade väljare. De skäggiga motvallsaktivisterna är nästan borta från kongresserna. Jag sörjer dem, även om Miljöpartiet fortfarande rymmer radikala röster som exempelvis riksdagsledamoten Rebecka Le Moine.

Men nog skulle jag önska att det i svensk politik fanns tankemässigt tillräckligt med utrymme för att ett parti kunde hålla sig med både ett maximiprogram och minimiprogram. Det vill säga: Våga formulera systemkritik, byte av civilisation, omstörtande förslag – och samtidigt verka i dagspolitiken med alla mindre, dagspolitiska reformfrågor.

Dröm och realitet, utopi och vardagspolitik, flera horisonter. Det är synd att det aldrig tycks kunna tillåtas att rymmas i ett parti.  

Jag tror att Miljöpartiet överlever fyraprocentspärren i nästa val. Klimat- och miljöfrågorna pulserar hela tiden allt starkare under all officiell politik. Och att partiet tar ett steg till vänster är, som sagt, både logiskt och i grunden hoppingivande.   

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy