Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Privatisera inte BUP

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lagen om valfrihetssystem (LOV) är inte rätt väg för att komma till rätta med vårdkön.

Bild: Katarina Cham Sjödén

Annons

Regionstyrelsen menar att de vill barn och familjers bästa när de till varje pris vill driva igenom Lagen om valfrihetssystem (LOV) inom BUP i Dalarna. Vi anser inte att det är rätt väg att komma till rätta med vårdkön.

När vi jämfört med en annan region som genomfört detta på motsvarande vis har vårdkön inte minskat.

Faktum kvarstår att en privat vårdgivare när som helst kan dra sig ur och lämna barn och deras vårdnadshavare i en utsatt och osäker situation

Sedan lång tid tillbaka har ett ökat tryck och ökade behov av specialiserad psykiatrisk vård inte motsvarats av ökade personalresurser och förbättrad arbetsmiljö för att kunna ge den vård vi vill kunna erbjuda familjerna.

Annons

Vi som jobbar inom BUP vet att långsiktighet, lyhördhet och nätverksarbete är viktigt i behandlingsarbetet av psykisk ohälsa. Vi ser stora risker med att just detta kommer försämras i och med en privatisering. Faktum kvarstår att en privat vårdgivare när som helst kan dra sig ur och lämna barn och deras vårdnadshavare i en utsatt och osäker situation. Liksom barns psykiska ohälsa inte uppstår i ett vakuum, utan påverkas av familjesystemet, skolsituationen och samhället runt omkring, behöver vården och stödet samordnas och utgå från behoven, inte marknadsekonomiska ersättningssystem.

Annons

Vi ser också risker med att otydligheten kommer öka för barnen och familjerna, till exempel vilka de ska vända sig till för vård. Det viktiga samarbetet och samordningen av insatser med andra vårdgivare och samhällsstöd kommer att försvåras. Vi ser att behovet av ökade resurser även till tidiga insatser inom barnhälsovård, elevhälsa, socialtjänst och första linjen är viktigt att lyfta. Ett tidigt stöd minskar lidandet för barn och vårdnadshavare och som med sannolikhet på sikt även kommer att innebära ett minskat inflöde till BUP.

Regionstyrelsen har vare sig i arbetet med beslutsunderlaget eller efter det att BUP-anställda framfört kritik efterfrågat professionens åsikter. Vi som arbetar inom BUP i Region Dalarna både kan och vill vara med och utforma förändringen av den framtida psykiatriska vården för barn och ungdomar. Ett väl fungerande samarbete mellan professionella och politiska beslutsfattare är det som bäst kommer att gynna barn och ungdomar med psykisk ohälsa.

Annons

Maria Bergkvist, BUP Ludvika

Karin Bergstrand, BUP Akutteamet

Inger Bergström, BUP Familjeterapienheten

Nathalie Björkman BUP Borlänge

Marianne Blomkvist BUP Familjeterapienheten

Sandra Boström, BUP Avesta

Birgitta Brissman BUP Familjeterapienheten

Annons

Bibbi Gundersen, BUP Akutteamet

Peo Gunnars, BUP Borlänge

Hamp Maria Jacobsson, BUP Familjeterapienheten

Peter Leijonborg, BUP Familjeterapienheten

Mattias Lindwall, BUP Falun

Mary Long, BUP Akutteamet

Eva Lundberg, BUP Akutteamet

Carina Mellström, BUP Familjeterapienheten

Carina Michaelsson, BUP Falun

Mattias Mood, BUP Falun

Susanne Nordahl, BUP Falun

Ragni Ramberg Nyblom, BUP Familjeterapienheten

Christina Persson, BUP Familjeterapienheten

Petra Salander, BUP Borlänge

Danielle Thenander, BUP Falun

Maria Walles, BUP Borlänge

Kristina Wilhelmsson, BUP Borlänge

Angélique Zimmermann, BUP Falun

Åse Ängsved, BUP Avesta

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy