Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Barnvaccination kommer inte bli något stort problem

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild, Johanni Sandén

Annons

Insändare: När det gäller vaccination av barn mellan 12 och 15 är naturligtvis frivillighet ett absolut villkor, det gäller ju även hos vuxna.

Men något som inte får ske när det gäller barn, är när konsekvenser kan uppstå om man inte vaccineras - som inskränkningar i fritidsaktiviteter och liknande.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination från 12 års ålder, då allvarlig sjukdom kan uppstå hos barn, även om de oftast får lindriga eller inga symtom alls.

Vill barnet vaccinera sig så ska det få det, oberoende av föräldrarnas åsikt

Om barn som är äldre än tolv år uttryckligen väljer att vaccinera sig utifrån den kunskap som finns, borde det räcka i sig som mognadsbedömning av barnet och bör sättas i relation till barnkonventionen.

Annons

Vill barnet vaccinera sig så ska det få det, oberoende av föräldrarnas åsikt. Detta gäller naturligtvis även om barnet beslutar i motsatt riktning. Foto: TT

Annons

I artikel 3; "Barnets bästa ska beaktas i alla beslut som rör barn" sammantaget med artiklar 12–15;"Barnet har rätt att uttrycka sin mening i alla frågor som berör det. När domstolar och myndigheter behandlar fall som rör barnet ska barnet höras och barnets intresse komma i första rummet". Även artikel 18 kan ses som utslag till barnets fördel; "Båda föräldrarna har gemensamt det primära ansvaret för barnets uppfostran och utveckling. De ska låta sig vägledas av vad som bedöms vara barnets bästa".

Att hindra ett fåtal från att få allvarlig sjukdom - eller i värsta fall enstaka dödsfall - är av betydelse

Barnets beslutsrätt över sig själv verkar klar, utan att övertolka konventionen. Vill barnet vaccinera sig så ska det få det, oberoende av föräldrarnas åsikt. Detta gäller naturligtvis även om barnet beslutar i motsatt riktning. Att vaccinera mot barnets vilja, även om föräldrarna vill vaccinera, är uteslutet.

Jag tror inte att barnvaccinationen kommer bli något stort problem, som att barnet och båda föräldrarna inte är överens. Men undantagen, där det kan bli problematiskt, kommer säkert uppstå och då kan det vara bra att ha en enhetlig linje utifrån barnets vilja och inte minst barnets bästa, som är att vaccineras.

Även att hindra ett fåtal från att få allvarlig sjukdom - eller i värsta fall enstaka dödsfall - är av betydelse.

Bertil Malmodin

fd medicinöverläkare och nu vaccinatör

Bertil Malmodin, fd medicinöverläkare och nu vaccinatör.

Bild: Arkivbild

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy