Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Kortare köer och mer sammanhållen vård med vårdval BUP

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kortare väntetider är viktigt för att den psykiska ohälsan inte ska förvärras hos barn och ungdomar.  Foto: arkiv

Annons

Vårdvalet innebär att patienten själv får välja vilken vårdgivare som tar hand om samtliga insatser under en behandling. Detta stärker patientens inflytande över vården och skapar större trygghet för hela familjen. Systemet har stora likheter med hur primärvården fungerar idag där du själv väljer vilken vårdcentral du ska vara listad hos.

Med vårdval finns goda förutsättningar att korta väntetiderna

Annons

Annons

Kortare väntetider är viktigt för att den psykiska ohälsan inte ska förvärras hos barn och ungdomar och är en del i att förebygga självmord och självskadebeteende.  Ohälsa leder ofta även till sämre skolresultat.

BUP i Dalarna har under många år haft svårigheter att klara vårdgarantins krav på god tillgänglighet gällande första besök, fördjupad utredning och behandling. Antalet barn och ungdomar som drabbas av psykiska problem har ökat det senaste decenniet. Det är en förklaring till att den offentligt drivna vården inte klarar vårdgarantins krav. Vi behöver anpassa vården efter de behov som finns. Med vårdval finns goda förutsättningar att korta väntetiderna.

Privata vårdgivare är inget nytt inom barn- och ungdomspsykiatrin. Åren 2018 – 2020 köpte Region Dalarna BUP-vård hos privata vårdgivare för cirka 57 miljoner kronor. Under många år har privata vårdgivare i själva verket varit en förutsättning för att barn- och ungdomspsykiatrin ska fungera. Argumentet att vårdval BUP skulle innebär en "privatisering" av BUP-vården är en politisk överdrift från Maja Gilbert Westholms (V) sida (DT 30/9).

Ingen utförsäljning av offentlig egendom kommer att ske. Region Dalarnas barn- och ungdomspsykiatri kommer fortsatt finnas kvar. Vissa delar av BUP:s verksamhet kommer heller inte att omfattas av LOV, exempelvis Tornet som är en ätstörningsenhet.

Annons

Dalasamverkan sätter barns och ungdomars behov främst. Vi utgår från det som är bäst för patienten och låter inte ideologiska blockeringar vålla onödigt lidande för dalfolket.

Annons

Ulf Berg (M)

Sofia Jarl (C)

Christer Carlsson (M)

Elisabeth Mörk-Amnelius (DSP)

Birgitta Sacrédeus (KD)

Svante Parsjö Tegnér (L)

Kerstin Lundh (MP)

Regionråd i Region Dalarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy