Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Moderaterna har tyvärr rätt om folkräkning!

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Peter Henriksson (m), i Borlänge. Tyvärr har han rätt om behovet av en folkräkning.

Bild: Tomas Nyberg

Annons

Där står han, den moderate lokalpolitikern Peter Henriksson, på en gata i Tjärna Ängar i Borlänge och kräver att det genomförs en folkräkning. Hur många människor bor egentligen i Tjärna Ängar. Ingen vet riktigt. Det enda vi vet är att det är trångbott och att det skulle behöva byggas mycket nya bostäder för att lösa problemet.

Att veta vilka och hur många som bor var i en kommun, ett land, är i själva verket nödvändigt att veta för att kunna samhällsplanera på ett rimligt sätt. Hur mycket bostäder behöver byggas? Hur är det med förskoleplatser? Skolor? Kollektivtrafik?

Annons

Annons

Behövs det en folkräkning i Sverige? Den senaste skedde 1990. Det är länge sedan. Sverige har vuxit i invånarantal kraftigt sedan dess. FN rekommenderar att en sådan genomförs vart tionde år. Men det många misstänker när förslaget om en ny folkräkning lanseras, och det är främst Sverigedemokraterna som drivit frågan, är att idén är till för att peka på problemen med invandring. Sedan har moderaterna, kanske i sin iver att blidka det högerpopulistiska partiet, plockat upp förslaget. Ungefär just så tolkar väl vänsterpartisten Valida Cicen kravet på en folkräkning som moderaterna sedan en tid driver: ”Inte sparka på dem som redan ligger”, säger hon i en intervju.  

Jag förstår hennes oro. Men jag tror att hon har fel och att moderaterna här råkar ha rätt, hur mycket det än bär emot att säga det. Att veta vilka och hur många som bor var i en kommun, ett land, är i själva verket nödvändigt att veta för att kunna samhällsplanera på ett rimligt sätt. Hur mycket bostäder behöver byggas? Hur är det med förskoleplatser? Skolor? Kollektivtrafik? Tusen frågor har att göra med invånarantalet i ett samhälle.

Valida Cicen (v), i Borlänge. Lätt att förstå hennes oro om att människor ska pekas ut vid en folkräkning. Menn Greider menar att hon har fel.

Bild: Tomas Nyberg

Annons

Dessutom är det ju så att rätt många människor, som fått avslag på asylansökningar lever under jorden, ofta år efter år. På den punkten tror jag att detta Sverige skulle behöva en generella engångsamnesti för att kalla upp alla dessa tiotusentals olycksaliga människor i ljuset.

Annons

Regeringen har inte varit särskilt positiv till idén om en folkräkning, även om en del förslag kommit som ska underlätta folkbokföringen och minska fusket med personnummer och liknande. Samtidigt menar ett antal ledande socialdemokrater, sedan länge bland annat Södertäljes kommunalråd Boel Godner – en av mina favoriter – att en folkräkning är nödvändig. ”Södertälje har väldigt stora problem med folkbokföringsfusk och fastigheter där folk flyttar in och ut. Många har blivit lurade in i svarta kontrakt”, sa hon i en intervju förra året.

Hon menar att fattiga människor råkar i kläm när all ordning och reda upphört på bostadsmarknaden. ”Vi behöver veta var människor bor. Vi kanske får en orosanmälan om ett barn som far illa, åker dit barnet är skriven och sedan visar det att barnet inte alls bor där.” Boel Godner är noga med att påpeka att det inte är någon jakt på invandrare det handlar om.

Även andra ledande s-politiker menar att en folkräkning behövs. Och på s-kongressen i november kommer några motioner i frågan.

Nu ska man veta att en väl genomförd folkräkning både kostar en väldig massa pengar – säkerligen uppåt en halv miljard eller mer - och är krånglig, särskilt om det ska knackas dörr. Måste folkräknarna kolla upp garderober, källare och vindsutrymmen? Hur går det då med integriteten? Och risken är förstås att många människor i så kallade utsatta områden kommer att känna sig utpekade.

Samtidigt är det helt orimligt att ett land inte har riktig koll på antalet invånare. Det går inte att få ett samhälle att fungera om inte den kunskapen finns.    

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy