Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Borgarna i Region Dalarna religiöst marknadstroende

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Sebastian Karlberg (S) argumenterade mot privatisering av BUP.

Bild: Mikael Hellsten

Annons

Att det kostar att driva marknad, att marknader inte är gratis och ofta innebär en massa dyr byråkrati med upphandlingar och utvärderingar – det är insikter som stora delar av borgerligheten helt tycks sakna. Särskilt i Dalarna.

Igår (tisdag) kom det väntade beslutet från regionen under ett extrainsatt möte (bara det ett exempel på dyr byråkrati) om att barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ska privatiseras nästa år.

Annons

Det är så dumt att klockorna stannar. Invändningarna från professionen, de som kan något i sakfrågan och arbetar inom BUP i Dalarna, är starka.

Det är så dumt att klockorna stannar. Invändningarna från professionen, de som kan något i sakfrågan och arbetar inom BUP i Dalarna, är starka. ”Vi tror att en privatisering kommer att innebära en fördyring, ökad ineffektivitet och sämre vård för patienterna” skrev ett stort antal inom professionen nyligen i en debattartikel. Och som vanligt när det gäller privatiseringar av offentlig välfärd är det ju så att det yttersta ansvaret ändå hamnar hos det offentliga om det privata inte fungerar. I klartext betyder det att det offentliga måste ha resurser för att hantera en marknad. Mer byråkrati, med andra ord.

Annons

Självklart vore det bättre att ge de offentliga verksamheterna bättre resurser istället för att splittra upp den i dyrbara marknadsexperiment.

Patienter och vårdnadshavare kommer inte precis att få det lättare att orientera sig i den nya valfrihet som kommer. Människor och familjer som redan känner sig mycket pressade tvingas navigera på en marknad – när det i själva verket är stöd och hjälp och en enkel väg in i vården de behöver. Vårdbolag, inte patienter, vinner på det här. Att sätta diagnoser på folk riskerar att bli en lönsam verksamhet för vårdbolagen.

Sofie Eriksson skrev bra om allt detta i måndagens tidning: ”Ett vanligt problem är att “bollas runt” mellan olika instanser. För att råda bot på detta finns förslag från oppositionen om “En väg in” som används i andra regioner. Men har regionledningen ens tillfrågat elevhälsan, patientorganisationer, socialtjänst, habilitering, barnhälsovård, anhörigföreningar, samtalsmottagningar? Har de kollat med dem om en privatisering skulle hjälpa eller stjälpa bättre samordning? Nej. Det har man inte gjort.”

Region Dalarna styrs av marknadsfundamentalister, vare sig de är centerpartister, sverigedemokrater eller miljöpartister.  

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy