Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Stä(m)ma för att ta (m)akten

Moderaterna har arbetsstämma och partiet vill sänka skatter

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Moderaterna har arbetsstämma dessa dagar. Partiet har missat att ta eller behålla makten några gånger. Det förra i regeringskrisen 1990 och efter valet 2002. Det senare efter valet 2014, vilket förra moderatledaren Ulf Adelsohn påpekade i Göteborgs-Posten nyligen.

Efter valet 2014 borde Fredrik Reinfeldt ha suttit kvar som statsminister och avvaktat om S och SD skulle ha fällt honom, säger Adelsohn. S och SD hade i så fall behövt rösterna från V eller MP, kan tilläggas.

Men hade Reinfeldt suttit kvar hade hans regering blivit svag och riskerat att behöva avgå om SD blivit missnöjda med dess politik och röstat för budgetförslag från S för att markera det.

Men nu är makten inom räckhåll för M tack vare Sverigedemokraterna. M har i sitt budgetalternativ bland annat sagt nej till förbättringar som den S-ledda regeringen vill göra i sjukförsäkringen och i sjuk- och aktivitetsersättningen. De senare går främst till funktionshindrade.

Annons

Annons

Sammanlagt vill M anslå 4,9 miljarder kronor mindre än regeringen till sjukförsäkringen och i sjuk- och aktivitetsersättningen för 2022 och 7,2 miljarder mindre 2023. M vill även införa en bortre gräns för sjukförsäkringen på 2,5 år.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vid partiledardebatten i Agenda i SVT. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Däremot vill M sänka skatter, bland annat bensin- och dieselskatterna med en krona per liter. Det skulle minska statens intäkter med sju miljarder kronor. M vill inte ha den skatt som kallas bankskatt och som motsvarar cirka fem miljarder kronor i intäkter.

Det går att räkna upp uppgifter i Moderaternas politik. Mönstret som framträder är redan utifrån några exempel att det ska göras neddragningar och försämringar i sociala trygghetssystem vid sjukdom, arbetslöshet och för funktionshindrade.

De pengar som sparas in ska användas för att sänka skatter. Det är en klassisk politik för Moderaterna och som partiet förknippas med. "Sänk skatten" och "Rösta på Gösta" stod det på moderata valaffischer 1976, då partiledaren hette Bohman i efternamn.

På den tiden kom röster på Centerpartiet, som lovade att avveckla kärnkraften, att hjälpa M till regeringsmakten. En del av de rösterna hade i tidigare val gått till S. Nu ska röster på SD, från bland annat väljare som tidigare röstat på S, ge M makten.

Annons

M-ledaren Ulf Kristersson sa i SVT Agenda nyligen att uppgörelser ska träffas i riksdagen, som kommer att få mer makt. Kristersson verkade inne på att SD inte ska vara med i regeringen utan att den moderatledda regeringen ska göra uppgörelser i riksdagen med partier som det går att göra sådana med.

Annons

Den politik som en M-ledd regering skulle föra skulle bli i linje med dess budgetförslag, försämringar i den offentliga välfärden och sänkta skatter.

De partierna är främst SD för en regering som kommer att bestå av M och kanske den ena eller båda av KD och L. Från M-håll, såväl partiledningen som M-politiker av olika slag, tonas negativa sidor med SD ned, som partiets historik.

Med ett SD på runt 20 procent genom stöd av många manliga, lågutbildade väljare med låga eller medelstora inkomster som ofta bor i små orter hoppas M på att kunna bilda regering.

Den politik som en M-ledd regering skulle föra skulle bli i linje med dess budgetförslag, försämringar i den offentliga välfärden och sänkta skatter. SD-väljare arbetar med sina röster för att M-politiker ska få arbeta i regeringen. Den som röstar på Jimmie får Ulf, dagens motsvarighet till 1976 års Gösta.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan