Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Sveriges militära insatser i Libyen måste utredas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverige måste besluta om att tillsätta en oberoende kommission för att utreda Sveriges roll i den internationella militära insatsen och kartlägga misstankarna om folkrättsbrott i Libyen 2011. Foto: TT

Annons

För tio år sedan deltog Sverige i en koalition av Natoländer som med mandat från FN upprätta en flygförbudszon och en humanitär intervention (enligt FN:s princip Responsibility to Protect, R2P).

Resolutionen gick igenom på grund av att de permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet Ryssland och Kina lade ned sina röster (andra länder som lade ner sina röster var Indien, Brasilien och Tyskland).

Den 1 april 2011 beslutade riksdagen att Sverige skulle bidra under tre månader till den internationella militära insatsen i Libyen med högst 250 man och med JAS-plan. Mandatet från riksdagen förlängdes tre månader i taget tills uppdraget avslutades senhösten 2011 när Gaddafi tillfångatogs och dödades. Förspelet hur Sverige gick med i koalitionen med Nato-länderna var smått surrealistisk. Ingen tänkte efter vad som var sant och inte, vilka konsekvenser det kunde ha för folket i Libyen.

Annons

Annons

P1-dokumentären "Libyen – godhetsprojektet som blev en mardröm" sammanfattar en del.

Konsekvensen av den militära interventionen i Libyen blev katastrofala för människorna och området i stort. Libyen var en av Afrikas mest välmående land (cirka 50 procent av Afrikas oljereserver) till att bli en sönderfallen stat med två stridande sidor som har i sin tur olika miliser till sitt förfogande.

För att spä på det ytterligare har nu andra länder som Turkiet, Frankrike och Ryssland lagt sig i och stöttar olika sidor. Ytterligare har gnistan från Libyen gjort så att det har blivit inbördeskrig i Mali, där nu Sverige har soldater tillsammans med Frankrike (som initierade katastrofen med Libyen).

En annan konsekvens av interventionen i Libyen är också att FN:s princip RP2 kommer i framtiden bli svårare att användas. Man har skapat en misstänksamhet mellan de permanenta medlemsländerna i säkerhetsrådet. Man vet inte om man är ute efter ett regimskifte (geopolitiska fördelar) eller inte. Sverige var en del i koalitionen genom sin flygspaning. Man var delaktig i den, som många menar, folkrättsstridiga ingripande att störa regeringen i Libyen. Man bidrog till de konsekvenser som uppstod efter interventionen men man har inte reflekterat sin roll.

Till skillnad från Sverige har bland annat Storbritannien gjort en utredning som kom med allvarlig kritik. Som att det inte fanns korrekt underrättelseinformation och att faran mot civila var överdriven till och med falska. Likaså Norge har gjort en utredning om sin insats i Libyen. Som en del var att man förlitade sig för mycket på underrättelserna och gav över tolkningen av resolution 1973 till Nato. Som ett litet land kände man press att visa solidaritet med Nato. Var det samma för Sverige?

Annons

Annons

Det behövs svar för att Sverige med en trovärdighet fortsättningsvis ska kunna kallas en humanitär makt och en neutral stat

Vad är Sveriges slutsats av sin roll i Libyen förutom att man gjort utredning hur det militära samarbetet med Nato var? Kommer en oberoende utredning fram till att eventuella framtida militära insatser som inte är under FN-befäl har större risk att man inte följer en resolution?

Det behövs svar för att Sverige med en trovärdighet fortsättningsvis ska kunna kallas en humanitär makt och en neutral stat. Därför måste Sverige besluta om att tillsätta en oberoende kommission för att utreda Sveriges roll i den internationella militära insatsen och kartlägga misstankarna om folkrättsbrott i Libyen 2011. Socialdemokraterna har kongress i november där man har möjlighet att ta ett steg framåt. För att ta det ansvar som man ska ta när man var med i en sådan allvarlig handling när en stat blev en sönderfallen stat.

Thomas Larsson (S)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy