Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Nedskärningen på Säfsgården var ett stort misstag

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Torbjörn Granling

Annons

För två år sedan beslutade den styrande majoriteten med Socialdemokraterna och Moderaterna i spetsen att avveckla demensplatserna på Säfsgården i Fredriksberg.

Samtliga närvarande ledamöter från S och M begärde ordet och yrkade bifall till att avveckla demensomsorgen. Argumentet för detta var att man ansåg sig tvingade att spara två miljoner kronor. Detta trots att kommunen fått kraftigt höjda statsbidrag i syfte att öka resurserna inte minst till äldreomsorgen.

När man i efterhand har utvärderat nedskärningen så konstaterar man att det inte blev en så stor besparing som man hade räknat med.

Några ekonomiska hinder för att bedriva demensomsorg i Fredriksberg finns inte

Annons

Sedan dess har kommunens ekonomi stärkts av ytterligare välfärdssatsningar från staten så några ekonomiska hinder för att bedriva demensomsorg i Fredriksberg finns inte. Det är också uppenbart att behovet av demensplatser kommer att öka under kommande år när vi kan förvänta oss en kraftig ökning av antalet kommuninnevånare som är 85 år eller äldre.

Annons

Demensomsorgen kommer att behöva byggas ut i hela kommunen. Fredriksberg är inget undantag och även där finns en åldrande befolkning som kommer att ha större behov av demensomsorg i framtiden. Därför bör Ludvika kommun omgående återetablera demensplatser på Säfsgården.

Säfsgården. Foto: arkiv

Bild: Torbjörn Granling

Tyvärr lär prestigen hos S- och M-ledamöterna i vård- och omsorgsnämnden sätta stopp för detta, oavsett behov eller pengar.

Vänsterpartiet var drivande i vård- och omsorgsnämnden för att stoppa nedskärningen på Säfsgården och sedan beslutet om nedläggning har Vänsterpartiet haft med pengar för att återetablera demensomsorgen i Fredriksberg i sitt budgetförslag. Det kommer vi även att ha i vårt förslag till budget för 2022. Vi kommer även att driva frågan i den kommande valrörelsen.

För oss är det uppenbart - nedskärningen på Säfsgården var ett stort misstag och det är hög tid för socialdemokrater och moderater att släppa prestigen och göra det enda rimliga - att återöppna demensplatserna i Fredriksberg.

Lars Handegard

Vänsterpartiet, Oppositionsråd och 2e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden

Lars Handegard (V).

Bild: Torbjörn Granling

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy