Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Finfin klimatdebatt i SVT! Den liknade ett ABF-möte.  

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Klimatprotest.

Bild: Sara Arvidsson

Annons

En söndagskväll förflöt framför TVn med en politisk debatt om klimatet – och efteråt kände jag mig glad, nästan upplyftad. Kanske minns någon vad jag skrev om den senaste partiledardebatten i SVT, där jag konstaterade att det var knappt jag orkade se den. Det höga, hätska tonläget, de många deltagarna med alla på en gång, kampen mot klockan i varje inlägg. Så blev det tack och lov faktiskt inte alls när SVT:s klimatdebatt gick av stapeln.

Kan vi ha den industrikapitalistiska civilisation vi har? Det blev alldeles för litet utrymme för det perspektivet, trots att klimatfrågan är en ödesfråga som sträcker sig långt bortom all dagspolitik.

Annons

Upplägget gynnade en saklig ton, särskilt att nio forskare turades om att inleda frågerundorna och efteråt kort summera hur politikerna skött sig, eller i vart fall om den politik de föreslog skulle räcka för att klara de klimatpolitiska mål riksdagen antagit: Nettonollutsläpp 2045.

Annons

Hur tittarsiffrorna blev vet jag inte. Några medialt tacksamma sammandrabbningar ägde inte rum under kvällen, men jag tror ändå att den här typen av debatter lönar sig i längden. För övrigt var det också rätt befriande att se en annan uppsättning politiker än partiledarna delta – partiledarna har sedan länge sina inbördes inövade roller vilket ofta leder till trötta uppsättningar av det politiska spelet.

Bortsett från SD, som inte ställer upp på klimatlagen som klubbades 2017, finns det trots allt en ganska bred enighet kring klimatmålen i riksdagen. Men det går ändå bråddjupa raviner mellan partierna. Det syntes särskilt i kärnkraftsfrågan, där det konservativa blocket står enigt kring idén att bygga ny kärnkraft, trots att det är svindyrt och skulle ta mycket lång tid när det just tid vi inte har. Eller när moderaterna för fram idén om sänkt bensinskatt, vilket är oförenligt med ambitionen att minska utsläppen från bilismen.

Jag tyckte det var välgörande att en av de inkallade forskarna uttryckte sin skepsis inför att byggandet av höghastighetståg är ett sätt att minska klimatutsläppen, en uppfattning som särskilt de rödgröna ofattbart nog är beredda att lägga ut enorma summor på. 

Glädjande nog fanns det en genomgående insikt bland alla partier att samma lösningar inte går att tillämpa både i stad och på land. I storstäderna går det att minska bilåkandet, det är också där som det mesta bilåkandet sker, medan läget är helt annorlunda på landsbygden.

Annons

Annons

Som mest laddat blev det egentligen när frågan om konsumtionen togs upp. Om det vi konsumerar som produceras utomlands räknas med i utsläppsstatistiken är Sveriges utsläpp långt större än om bara inhemsk konsumtion räknas. Jens Holm från Vänsterpartiet snuddade här rentav vid frågan om det verkligen ska räknas som en mänsklig rättighet att konsumera hur mycket som helst. De rikaste står för långt större växthusgasutsläpp än låginkomsttagare.

På många sätt var det egentligen den kanske viktigaste som sades i debatten: Klimatfrågan hänger ihop med klassutjämning och helt enkelt det stora behovet av att minska köpkraften hos de översta samhällsskikten.

En avgörande brist i söndagens klimatdebatt var att den var så starkt fokuserad på klimat och nästan inte alls på frågor om biologisk mångfald och artutrotning. Det där hänger ihop på komplexa sätt, men tar man dem samtidigt mynnar de ändå ut i en systemkritisk fråga: Kan vi ha den industrikapitalistiska civilisation vi har? Det blev alldeles för litet utrymme för det perspektivet, trots att klimatfrågan är en ödesfråga som sträcker sig långt bortom all dagspolitik.

I själva verket kräver situationen, i Sverige och globalt, så dramatiska åtgärder att man undrar om de ens är tänkbara inom rådande ramar för den politiska debatten.

Hursomhelst – klimatdebatten i SVT var riktigt bra. Den liknade mer ett lyckat ABF-möte.  

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy