Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Nu kan Dalarnas unga lättare få stöd och hjälp

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Arkivbild

Annons

Det finns få saker som påverkar en familj så djupt som ett barns psykiska ohälsa. Varje barn och varje förälder som i förtvivlan väntat i kön för att få hjälp vet att det är så.

Det är absolut nödvändigt att vi kan möta den våg av psykisk ohälsa bland unga som vi sett de senaste åren. Vuxenvärlden måste samla sig för barnen och för de ungas skull!

Socialdemokraterna har under lång tid nu valt att göra partipolitik och ideologi av denna viktiga fråga. Detta i stället för att komma med faktiska förslag för att hitta vägar där vi kan möta upp den ökande psykiska ohälsan hos barn och ungdomar.

Vi förändrar nu strukturerna inom barn- och ungdomspsykiatrin. Inte som ett led i vår ideologiska grund, utan för barnen

Annons

Det är för oss glasklart att allt måste göras för att korta köerna och skapa en bättre tillgänglighet och delaktighet inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Kan privata aktörer utgöra en sådan möjlighet så behöver vi köra på det.

Annons

Det är absolut nödvändigt att vi kan möta den våg av psykisk ohälsa bland unga som vi sett de senaste åren. Foto: arkiv

För Centerpartiet och övriga partier i majoriteten i regionen är det tydligt att vi behöver ta denna fråga på allvar och vägen framåt är nu påbörjad, genom beslutet att införa vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin. 

Det kan bara bli bättre än så som det ser ut idag och som det sett ut under Socialdemokratisk ledning av region och tidigare landsting sedan mer än 90 år tillbaka. Inom regionens BUP-verksamhet görs insatser varje dag för att möta våra barn och unga som mår dåligt, men för att vi ska klara av att korta köerna måste privata aktörer tillåtas som komplement till vården som drivs i regionens egen regi. Regionens egen BUP-verksamhet ska som bekant fortsätta utvecklas även den, och samma kvalitetskrav ställs förstås på vårdgivare oavsett huvudman.

För oss i Centerpartiet är förändring inte något farligt utan tvärtom, något som leder till nya framgångar. Vi förändrar nu strukturerna inom barn- och ungdomspsykiatrin. Inte som ett led i vår ideologiska grund, utan för barnen.

Hans Johansson

Ordförande Centerpartiet Säter

Annons

Linda Haglund

Ordförande Centerpartiet Falun

Annons

Annika Simm Eriksson

Ordförande Centerpartiet Vansbro

Karin Byström

Ordförande Centerpartiet Leksand

Johan Elfsberg

Ordförande Centerpartiet Gagnef

Anna Pers

Ordförande Centerpartiet Orsa

Anna-Maja Roos

Ordförande Centerpartiet Rättvik

Rose-Mari Bogg

Ordförande Centerpartiet Mora

Annika Johansson

Ordförande Centerpartiet Avesta

Claes Söderberg

Ordförande Centerpartiet Ludvika

Maria Eriksson

Ordförande Centerpartiet Älvdalen

Lena Reyier

Ordförande Centerpartiet Borlänge

"Vi förändrar nu strukturerna inom barn- och ungdomspsykiatrin. Inte som ett led i vår ideologiska grund, utan för barnen", skriver C-debattörerna.

Bild: Arkivbild

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy