Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Familjen Holmdahl ny ägare av Bränntjärnstorpet

Nils Holmdahl och hans familj i Rikkenstorp har blivit nya ägare av Bränntjärnstopet. Det skriver familjen i ett pressmeddelande.

Detta är en läsartext.

Nils Holmdahl och hans fru Hélène Littmarck Holmdahl och de tidigare ägarna av Bränntjänstorpet Nils Sjöström och Roland Björk. Foto: Joel Holmdahl

Annons

Det gamla torpet har stark Dan Andersson anknytning. Skaldens förfäder, hans farmor och hans far, föddes där och många av skaldens dikter och noveller har inslag av namn, miljöer och personer kring torpet.

Nuvarande ägarrepresentanterna Nils Sjöström och Roland Björk överlåter nu torpet till Nils Holmdahl och hans familj i finngården Rikkenstorp som ligger nära Bränntjärnstorpet.

Annons

Annons

Sjöströms och Björks förfäder köpte år 1890 Bränntjärnstorpet av Dan Anderssons farmor Anna Stina Knas som med hand på penna undertecknade köpebrevet. Gården var bebodd till slutet av 1930-talet och har ett par gånger varsamt renoverats av släkten så att den bevarats till våra dagar.

Släkten har också under flera decennier ställt gården till förfogande, utan ersättning, för program under Dan Andersson-veckan. Bränntjärnstorpet är ett av besöksmålen i Ekomuseum Bergslagen som också skyltar fint vid parkeringen intill torpet.

Nu startar en ny epok i torpets historia. Det finns flera personer som är intresserade av att ingå i en arbetsgrupp som kan underhålla gården och stigarna kring torpet. Om det finns fler intresserade som vill hjälpa till så går det bra att höra av sig till Nils Holmdahl.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy