Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Tjärna Ängar ska bort från polisens lista över utsatta områden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Ilse Vornanen

Annons

Det finns en bred enighet hos oss politiker i Borlänge kommun. Det skall inte finnas några utsatta områden i Borlänge! På senaste sammanträdet med kommunstyrelsen fastställdes inriktningen för det brottsförebyggande arbetet. Den är en del i det långsiktiga arbetet för att få bort Tjärna Ängar från polisens lista över utsatta områden. Vägen dit kommer att kräva långsiktigt samarbete mellan ett stort antal aktörer.

Annons

Skolan, fritidsverksamheten och socialtjänsten kommer att behöva utveckla sitt arbete. Fokus på de förebyggande insatserna kommer att bli tydligare. En fortsatt god samverkan med polisen är helt central. Bostadsbolagen har en oerhört viktig roll i jobbet med att stärka upplevelsen av trygghet och trivsel.

När polisen betecknar områden som utsatta handlar det inte bara om pågående brottslighet. Det handlar till stor del om vilka förutsättningar de boende har. Om arbetslösheten är hög, utbildningsnivån låg och fattigdomen stor är risken att hamna i utanförskap uppenbar.

Annons

Min uppfattning är att vi talat alldeles för mycket om de Borlängeborna i stället för att tala med dem!

Därför måste vi framför allt ägna oss åt insatser som stärker möjligheterna till jobb och egen försörjning.

De allra viktigaste medspelarna i matchen vi ska vinna är människorna som bor i området. Min uppfattning är att vi talat alldeles för mycket om de Borlängeborna i stället för att tala med dem! Ska vi hjälpas åt att stödja föräldrar, ska vi uppmuntra unga att studera, ska vi locka till positiva engagemang på fritiden måste de insatserna utgå från verkliga behov och önskemål - inte från något som hittas på av utomstående.

Nu när pandemin ser ut att avta kan vi äntligen sätta igång den dialog som ska bygga upp det långsiktiga samarbetet mellan civilsamhället, kommunen, företagen och polisen.

Bild: Ilse Vornanen

Annons

Nu när pandemin ser ut att avta kan vi äntligen sätta igång den dialog som ska bygga upp det långsiktiga samarbetet mellan civilsamhället, kommunen, företagen och polisen.

En första dialogkväll genomförs på tisdag den 26 oktober. Det kommer att bli många från och med nu.

Karin Örjes (C)

Kommunalråd och ordförande i Brottsförebyggande rådet

Karin Örjes (C).

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy