Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Vilken psykiatri vill vi ha i framtiden?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är uppenbart att nuvarande regionmajoritet har privatisering av vården som huvudsak på sin agenda, vilka konsekvenserna än kan tänkas bli. Foto: TT

Annons

Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, skall öppnas upp för privatisering, har man nu beslutat på ett hastigt sammankallat extra regionfullmäktigemöte.

Frågan har drivits igenom utan någon egentlig utredning av konsekvenserna och trots oppositionens krav på återremiss för att få ett bättre underlag för beslut. Det vittnar om att föreställningen om valfrihetens frälsande verkningar står över alla tankar om kvalitet och beslut grundade på gedigen kunskap och erfarenhet.

Man försökte tidigare privatisera ambulansen, men där blev det till slut alltför uppenbart att inga vinster fanns att uppnå så man tvingades backa.

Det är uppenbart att nuvarande regionmajoritet har privatisering av vården som huvudsak på sin agenda, vilka konsekvenserna än kan tänkas bli.

Annons

Om man ordentligt belyser orsakerna till problemen, är det knappast en privatisering som framstår som en rimlig lösning

Annons

Att problem råder inom psykiatrin - såväl BUP som Vuxenpsykiatrin - har via media nått ut till allmänheten. Om man ordentligt belyser orsakerna till problemen, är det knappast en privatisering som framstår som en rimlig lösning.

Inom vuxenpsykiatrin i Falun blev en ny chef tillsatt på ganska oklara grunder 2019, då den tidigare verksamhetschefen gick i pension. Trots att det fanns välmeriterad konkurrens om tjänsten tillsattes en läkare som kom från det privata vårdbolaget Capio i Stockholm och som i allt väsentligt saknade arbetsledande erfarenhet. Det visade sig tämligen snabbt i en rad misstag som bottnade i ren oskicklighet. Bland annat igångsattes en stor omorganisation av Falupsykiatrin i inledningen av coronapandemin, samtidigt som stora resurser behövde läggas på omfattande pandemiåtgärder.

Man kan fråga sig vad den själsläkekonst, som ju ordet psykiatri ursprungligen betyder, kommer att ta vägen

Detta skedde bara veckan innan tydliga direktiv om att inte genomföra några påtagliga organisationsförändringar kom från sjukhusledningen. Med stor arrogans och en total brist på intresse av att sätta sig in i hur verksamheten fungerar lokalt, med de specifika förutsättningarna, har ett antal fatala beslut fattats som slagit sönder fungerande rutiner och därmed påtagligt stört och utgjort stora hinder i arbetet.

Annons

Annons

Några rent katastrofala läkarrekryteringar har inte förbättrat situationen. Själva ledningsfunktionen har präglats av stor distans, med endast sporadisk närvaro på arbetsplatsen och total frånvaro från ordinarie möten med personalen, vilket omöjliggjort varje form av dialog. En tydlig inriktning mot att begränsa behandlingsutbudet till att endast omfatta mediciner och KBT, samt att standardisera vårdförloppen utifrån diagnosspecifika behandlingsupplägg har aviserats, vilket skapar en tydligt maskinell inriktning av den vård som egentligen handlar om att möta människor i stora svårigheter och kris. Verksamhetschefen har tydligt uttalat att han vill omskapa den regiondrivna psykiatrin efter samma modell som Capio i Stockholm. Resultat har blivit en veritabel massflykt av personal, där snart ingen gammal erfarenhet finns kvar.

Man kan fråga sig vad den själsläkekonst, som ju ordet psykiatri ursprungligen betyder, kommer att ta vägen. Är det mer av detta som valfrihetsivrarna vill ha in? Men den stora frågan är om det är detta patienterna efterfrågar och behöver?

Med tanke på hur illa psykiatrin i Falun har kommit att fungera är det inte svårt att få tankar om att man tillsatt en verksamhetschef enbart i syfte att bryta ner verksamheten för att få argument att införa LOV, lagen om valfrihet, även inom vuxenpsykiatrin.

Gunnar Smideman

f.d. Musikterapeut inom vuxenpsykiatrin Falun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy