Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Hela Borlänge drabbas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den Socialdemokratiskt styrda kommunen med C, L, Mp, och Ofa i baksätet vill nu köra över invånarna i Ornäs och har därför överklagat Mark och Miljödomstolens avslag till byggande av hyreshus på hela IP och friluftsområdet.

Bild: Tomas Nyberg

Annons

Den Socialdemokratiska styrningen av kommunen överklagar Mark och Miljödomstolens avslag på kommunens detaljplan för Ornäs IP och friluftsområde.

Ornäs är en fantastisk förort till Borlänge, här bor man antingen i hyresrätter, bostadsrätter eller i villor, en bra blandning med många alternativ.

I Ornäs har man närhet till vattnet, man har goda möjligheter till att iordningställa en badplats, man kan nyttja hamnen och båtrampen för sin båt. Man har fina möjligheter för promenader och picknick vid sjön, man kan sitta ned och titta på fotboll, eller delta i något av fotbollslagen. Man kan utnyttja klubbstugan för sammankomster och andra arrangemang. Valborgsmässa och Ornäsdagen kan firas med anslutning till fotbollen och parkeringsplatsen ovanför hamnen. Ja vad vore Ornäs värt utan dessa möjligheter som ger alla Ornäsbor utsikt över Ösjön.

Annons

Annons

Den Socialdemokratiskt styrda kommunen med C, L, Mp, och Ofa i baksätet vill nu köra över invånarna i Ornäs

Den Socialdemokratiskt styrda kommunen med C, L, Mp, och Ofa i baksätet vill nu köra över invånarna i Ornäs och har därför överklagat Mark och Miljödomstolens avslag till byggande av hyreshus på hela IP och friluftsområdet.

Hela Borlänge drabbas, det kommer inte att finnas plats för transport av större båtar till hamnen, uppställningsplatser för båtar kommer att reduceras, på vintern är det omfattande snöskoteråkning som kommer att störa hyresgästerna.

När det är säsong och fina dagar kommer ett 100 tal bilar att besöka hamnområdet. Var skall dessa parkera? Det planeras för 90 bostäder enligt kommunen, det skall vara 70 parkeringsplatser enbart för hyresgästerna.

Bor man i Ornäs vet man att det behövs två bilar i varje familj för att kunna ta sig till arbetet, det betyder 180 bilar och 180 dedikerade P- platser för hyresgästerna, plus ett antal besöksparkeringar. Precis som i flera andra detaljplaneprojekt som kommunen skapat, är dessa gjorda utan ett riktigt samråd med de boende. Det gäller nedläggningen av Tunets bad, Skräddarbackens Dammyran, Matsknuts äldreboende, Uvbergsvikens badplats, nedläggning av Idkerbergets skola, och nu Ornäs IP och friluftsområde.

De styrande partierna gör inte sin läxa! De sätter sig inte in i hur de projekt de planerar påverkar de boende och bygden som berörs. Det är en avsaknad av dialog och planering i samförstånd med Borlängeborna.

Bo Bjurman

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy