Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Vad händer om Åkesson blir Kristerssons storebror  

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Det är nästan så man tycker synd om Kristersson. Foto: TT

Annons

Vad händer om Sverigedemokraterna blir ett större parti än Moderaterna efter nästa val? I den senaste opinionsmätningen ligger partierna exakt jämsides på 20 procent. Men fortsätter skjutningarna så att kriminaliteten även framöver dominerar den politiska agendan kan det mycket väl gå så att Kristersson efter valet står där som en lillebror till storebror Åkesson.

Annons

Det är nästan så man tycker synd om Kristersson. Han kämpade hårt i talarstolen på moderatstämman i Helsingborg, men det lyser loser om honom.

Moderaterna kan mycket väl förlora väljare som är måna om att stödrösta på de borgerliga partier som annars kan falla ur riksdagen. Och Kristerssons hopp om att få låna 150 000 röster från gruppen s-väljare är naturligtvis lika utsiktslöst som det är för en sjukskriven eller arbetslös att låna pengar till ett villaköp i Djursholm. Skulle s-väljare dra från sitt parti, så lär de nog iså fall dra till SD.  

Annons

Mentalt tror jag att det skulle vara ett väldigt hårt slag för den moderata självbilden om de bara blir näst störst i det konservativa blocket. Låt oss säga att M får 15-16 procent, vilket inte är otänkbart, och SD 25: Jag tror att borgerligheten då kan gå sönder på riktigt.

Det var inte så länge sen moderaterna hade över trettio procent och gärna presenterade sig som statsbärande.

Men ett lillebrorsscenario skulle också få konsekvenser för ett eventuellt regeringsbildande. Moderaterna har sedan en tid alltmer legitimerat Sverigedemokraterna, de ser ofattbart nog partiet som närapå problemfritt numera trots en eviga kavalkaden av skandaler, men vill ändå inte släppa in partiet i en regering. Men ett stort SD vill styra över något eller några departement. I sig vore det ganska mycket av en mardröm, inte bara för oss som röstar vänsterut utan även för många borgerliga väljare.

Annons

Hålls SD å andra sidan utanför en regering kommer partiet sannolikt att kräva än större inflytande på en moderatledd regering.

Det är nästan så man tycker synd om Kristersson. Han kämpade hårt i talarstolen på moderatstämman i Helsingborg, men det lyser loser om honom.

Hur det går i valet vet ju ingen. Mycket hänger dessutom på om socialdemokratin under stundande kongress och till våren valrörelse vågar göra den mobiliserande vänstersväng i den ekonomiska politiken som nästan ett helt parti längtar efter.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy