Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Barbro Engman: Moderaterna annonserar efter S-väljare som vill ”låna ut sina röster”

Krönika: Moderaterna och deras politik

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

150 000 S-röster har M räknat ut att de kan få ihop med sina lockrop om hårdare tag mot gängen. På köpet får dessa S-väljare en kraftigt utbyggd kärnkraft, vilket i annonsen döljs under begreppet ”fossilfri el” plus ett antal försämringar i bidragssystemen.

Ett samarbete med SD ingår också i erbjudandet, fast just det står det inget om i annonsen. Det blir allt tydligare att M lurat i vassen och spanat på SD under många år.

Elisabeth Svantesson, M, som tidigare hävdat att SD är ett rasistiskt parti skäms nu över sig själv. Inte ens när hon sa att de var rasister tyckte hon det. Hon drogs liksom bara med berättade hon i SVT programmet 30 minuter.

Att låta sig dras med är ingen bra egenskap, allra minst hos den som aspirerar på att bli finansminister. Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M, har också känt sig begränsad. Redan 2014 hade hon velat hålla med SD.

Annons

Annons

Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande i Växjö, partiledare Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson, och Gunnar Strömmer, partisekreterare vid Moderaternas arbetsstämma. Foto: Johan Nilsson / TT.

Det är nog samma bristande kvalitet på löftet från M om att inte nu släppa in SD i regeringen som det var med löftet att aldrig samarbeta med SD.

För övrigt kan man fundera över varför M är så besatta av att folk ska kunna supa dygnets alla timmar. På sin stämma har de beslutat att avskaffa länsstyrelserna. Enligt Svantesson beror det på ”en stor frustration över hur länsstyrelserna hanterar tillståndsärenden”.

De är snåla med alkoholtillstånd alltså och bör därför avskaffas. Det går att få sin alkohol levererad till dörren av Systembolaget. M anser att det också ska gå att beställa hemkörning av både pizza och alkohol. Restauranger ska få servera alkohol utan matkrav, alkohol ska säljas i matvaruaffärer och gårdsförsäljning tillåtas.

I den moderata världen finns det inte några liv som ödeläggs av alkohol. Det finns bara människor som vill sippa lite på ett glas vin närhelst på dygnet de känner för det.

I den moderata världen finns det inte några liv som ödeläggs av alkohol. Det finns bara människor som vill sippa lite på ett glas vin närhelst på dygnet de känner för det.

Annons

För M är ett ökat supande enbart en frihetsreform. Det står inte på förrän ungmoderaternas förslag om att legalisera cannabisbruk blir verklighet,

Annons

Det är mycket som hänger på hur många S-väljare som lånar ut sig till M.

För övrigt har jag nyligen varit i Berlin och besökt Stasimuseet. Den östtyska säkerhetstjänsten inrymdes i 50 byggnader med tusentals kontor. 91 000 anställda plus 189 00 informatörer hade till uppgift att spionera på den egna befolkningen. Det fanns ingen ände på kreativa övervakningsmetoder.

Man blir mörkrädd varje gång man ser hur långt människor är beredda att gå i ett övervakningssamhälle, det bör man tänka på så man inte dras med.

Barbro Engman. Foto: Privat.

Barbro Engman

Krönikör

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan