Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
S måste profilera sin egen politik

Partiernas väljarstöd och politik

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

På tisdagen presenterade TV4 en sammanvägning av opinionsmätningar. Den visade att S ökat, med 1,6 procentenhet sedan sammanvägningen i september, till 26,4 procent. Det är ett glatt besked för S.

Partiet ligger inte så dåligt till som cirka 23 procent som fallet var de första två månaderna 2020. Visserligen är S-stödet lägre än valresultatets 28,3 procent. Men största regeringspartiet brukar ha lägre stöd mellan valen.

De kriminella gängens skjutningar och en del annat, som höga priser på bensin och diesel, kan vara negativa för regeringen och sänka stödet för S med en procentenhet eller två.

Å andra sidan har S, Stefan Löfven och Magdalena Andersson, förekommit mycket i mediernas skildringar sedan i somras. Satsningar på omfattande 74 miljarder kronor presenterades i budgeten i september och restriktionerna gällande coronan hävdes i slutet av den månaden. De sakerna har antagligen gynnat S.

Annons

Annons

Socialdemokraternas affisch inför partikongressen 3-7 november 2021. Foto: Erik Simander / TT.

Miljöpartiet verkar misstros av väljarna, trots att partiet också står för satsningarna i budgeten. Och trots att klimatfrågan är central i samhällsdebatten. Liknande partier som MP i många länder har fått ett ökat och högt stöd, men inte MP som noterar 3,8 procent i sammanvägningen, mot 4,2 i september och 4,4 i valet 2018.

Liberalerna, som bytt sida från regeringens och januariavtalet till att vara i det moderatledda högerblocket hamnar också likt MP under riksdagens spärr på fyra procent med 3,0 procent. Det är trots det mer än septembers 2,6.

Bara sex partier kommer in i riksdagen enligt TV4-siffrorna: V, S och C till vänster och M, KD och SD till höger. De förra skulle få 171 mandat och de senare 178. Det skulle alltså bli en moderatledd regering med M på 21,7 procent och KD på 4,9 enligt TV4s sammanvägning. I regeringens underlag skulle SD på 20,2 procent utgöra en stor del.

Sverige börjar likna Finland, Danmark och Norge. Där presenterar partierna det som de vill, även S. Sedan får det bli förhandlingar om vad som går att genomföra.

Annons

En högerregering skulle prioritera skattesänkningar och inte prioritera åtgärder mot klimathotet lika mycket som dagens S-ledda regering.

Annons

Om S ska kunna fortsätta regera måste partiet profilera sig bättre. Partiet måste lyfta fram sin socialdemokratiska politik och föreslå förbättringar i välfärden och andra reformer, även om partiet har små utsikter att få igenom det för att högerblockets partier, och ofta även C, inte vill det som S vill.

Sverige börjar likna Finland, Danmark och Norge. Där presenterar partierna det som de vill, även S. Sedan får det bli förhandlingar om vad som går att genomföra. Det sker trots att partier i mitten, som motsvarar C, ofta inte tycker som S i ett antal frågor.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan