Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Fyra frågor och svar om s-kongressen

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Ny partiordförande!

Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Annons

1/ Hur viktig var denna kongress i Göteborg?

Svar: Jag tror att det var den viktigaste s-kongressen på årtionden. Framförallt därför att partiet under lång tid, och i synnerhet under senaste mandatperioden, mist så mycket av sin identitet på grund av alla kompromisser med mer eller mindre nyliberala krafter. Och även den som anser att kompromisserna var nödvändiga måste inse att det socialdemokratiska partiet – medlemmar, aktiva, väljare – hamnade i skuggan av dessa kompromisser. Ibland har det känts som om partiet belagts med munkavle i frågor som är centrala för den egna identiteten.  

Jag tror att det var den viktigaste s-kongressen på årtionden. Framförallt därför att partiet under lång tid, och i synnerhet under senaste mandatperioden, mist så mycket av sin identitet på grund av alla kompromisser med mer eller mindre nyliberala krafter.

Annons

Annons

Jag var tyvärr inte på plats, men följde kongressarbetet via utsändningarna. Det verkar faktiskt ha funnits en känsla av befrielse bland ombuden. 

2/ Gick kongressen till höger eller vänster?

Svar: Det fattades ju tusentals beslut under de här novemberdagarna och på sätt och vis kan man nog säga att det var fördjupandet av politiken som var det centrala: Att en rad brännande frågor helt enkelt fick diskuteras öppet, vilket också på grund av pandemin inte skett på lång tid. Det var för övrigt roligt att se flera ombudsmän från Dalarna vara så aktiva i talarstolen, inte minst Sebastian Karlberg.  

Kongressen förde partiet ett litet välbehövligt steg åt vänster, det tycker jag står klart. För första gången på många, många år kom det ett klart ställningstagande mot vinster i hela välfärden, vilket blev en bredare formulering än enbart ett ställningstagande mot vinster i skolan.

I den ekonomiska politiken skedde inga stora genombrott för den mer progressiva och expansiva linje som framförallt Reformisterna (mina favoritsossar) stått för, men det skedde några viktiga positionsförflyttningar: Det ska nu kunna lånas till stora infrastrukturinvesteringar och det finanspolitiska ramverket ska omprövas tidigare än vad partistyrelsen tänkt sig.

Allt detta är bra saker. Det gör det möjligt för (s) att mobilisera mer i kommande valrörelse och stå starkare, med en tydligare identitet, i de eventuella förhandlingar om regeringsmakten som kommer till nästa höst.

Annons

Men kongressen rörde sig också några steg högerut i andra frågor, såsom migrationspolitiken och säkerhetspolitiken.  

Annons

Sammanfattningsvis: Några vitaliserande steg åt vänster, och ett litet steg åt höger.  

3/ Kommer den nya partiordföranden och den nye partisekreteraren att innebära vitalisering?

Magdalena Andersson kommer inflygande med en ny energi. Nej, hon är ingen idépolitisk visionär, hon sitter rätt mycket fast i nittiotalstänkandet kring ekonomin, men med henne kommer helt klart en ny energi efter en Löfven som vid det här laget var ganska sliten.

Ny partisekreterare! Foto: TT.

Svar: Ja, det tror jag. Magdalena Andersson kommer inflygande med en ny energi. Jag inbillar mig att hon kan bli en folkligt ganska populär politisk ledare, just genom den bistra uppsynen som växlar med plötsliga avväpnande leenden. Nej, hon är ingen idépolitisk visionär, hon sitter rätt mycket fast i nittiotalstänkandet kring ekonomin, men med henne kommer helt klart en ny energi efter en Löfven som vid det här laget var ganska sliten.

Kommunals f.d. ordförande Tobias Baudin borde innebära ett lyft i förhållande till den förra partisekreteraren. Jag hoppas att han inser att socialdemokratin behöver rusta upp partisekreterarskapet ganska ordentligt och agera som kanaliserare av gräsrotsopinioner och inte bara spridare av direktiven uppifrån partiledningen.

Annons

Sedan en tid har också SSU en ny ordförande, Lisa Nåbo. Hon är snart färdigutbildad polis men uppvisar alla tecken på att i framtiden bli en central gestalt i svensk politik. Hon vågade under kongressen till och med säga att det är dags för Greta Thunberggeneration att aktivera sig i partipolitiken, för det är där förändring kan genomföras.

4/ Kan socialdemokrater nu sova lugnt efter denna kongress?

Svar: Nej. Möjligtvis kan de sova ut några dagar. Det är en lång väg kvar att vandra för ett parti som mist många av sina medlemmar och mycket av sin identitet. 

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy