Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Det BUP-skandalen visar är att resurserna är för små

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Barns psykiska hälsa är bland det viktigaste för ett samhälle att bry sig om. Foto: Scanpix.

Annons

Skandal var ordet som ropades ut från många håll på torsdagsmorgonen, när P4 Dalarna kom med en häpnadsväckande uppgift: Att Barn- och ungdomspsykiatrin i Dalarna skulle ha försökt mörka de långa köerna till behandling. Ett första inledande samtal med en patient ska tydligen ha räknats som en första behandling, men i själva verket har ärendet satts upp på en intern väntelista.

Det är inte helt lätt att begripa vad detta handlar om. BUP slår ifrån sig och säger att det bara handlar om en felregistrering och att det nu är åtgärdat. Det låter ihåligt. Skyddsombudet på facket Vision menar att det måste röra sig om ett medvetet mörkande. Men det vore ju trots allt egendomligt om en verksamhet inte vill visa på hur långa köerna är – eftersom det då borde bli lättare att få ökade anslag till verksamheterna.

Annons

Annons

Det skulle behövas betydligt mer resurser till BUP. Det är ju detta denna skandal visar – att köerna är ännu längre än vad som framkommit och behoven större. Den som tror att privatisering är lösningen på detta lever i en ideologisk drömvärld.

Den psykiska hälsan för barn och unga är hur som helst bland det viktigaste ett samhälle alltid måste bry sig om. Efter en lång pandemi kan många problem ha förvärrats, även om Sverige kan ha klarat sig litet bättre än många andra länder tack vare att skolor inte stängdes ner på samma sätt här. Men frågan om psykisk hälsa för barn och unga är genomgående alltid också en klassfråga: Forskning visar att ju sämre läge en familj har när det gäller inkomster, jobb, utbildning – desto större är risken för att barnen i familjen råkar ut för fler psykiska problem.

Det är framförallt därför som det är och förblir så viktigt att just Barn- och ungdomspsykiatrin inte hamnar i händerna på privata utförare, det vill säga i marknadens händer, vilket styret i Region Dalarna önskar så hett. Det skulle göra det ännu svårare för de familjer som har sämre maktresurser att ta sig fram i den labyrint som alltid uppstår när det handlar om vårdval och marknad.

Annons

I våra dagar har en rad nya problem tillkommit som sätter barn och unga under ny press: Sociala medier som leder till utseendefixering eller mobbing och en skola där betygshetsen är starkare än förr, liksom också segregationen. Bland många invandrarfamiljer är nog steget längre till att söka hjälp för barn som mår dåligt. Rädda Barnen säger på sin hemsida att en av sex unga i Sverige lider av psykisk ohälsa, en av fyra känner sig ensam, två av tre har upplevt oro, ängslan och ångest och ett av sex barn har psykiska problem.

Annons

Men allt är inte mörker – barn har idag lättare att tala med sina föräldrar och till och med sina pappor än för bara några årtionden sedan (Se redovisning på Folkhälsomyndigheten).

Men så mycket är klart, att det skulle behövas betydligt mer resurser till Barn- och ungdomspsykiatrin. Det är ju detta denna skandal visar – att köerna är ännu längre än vad som tidigare framkommit och behoven större. Den som tror att privatisering av verksamheten är lösningen på detta lever i en ideologisk drömvärld.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy