Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hans Röjås till minne

Hans Röjås. Foto: Anders Svensson

Annons

Med sin alltför tidiga bortgång har Bodamusiken mist en mycket värdefull spelman och arvbärare.

Man brukar säga att människan är en produkt av arv och miljö och där var Hans fullproppad med bådadera, vad gäller den särpräglade musiken i Boda. På farssidan – Röjåssläkten -, genom fadern Jonas och farbrodern Erik . På morssidan – Finnsläkten -, genom modern Anna och hennes kusin den legendariske dansspelmannen Laggar Anders.

Hans kom tidigt att visa sina talanger och jag minns mycket väl när han dök upp i ”spelkuren” på Boda gammelgård. Hans morfar – Nygårds Jonas – var där och iakttog honom och yttrade då: ”A du sitt okin pojktirvil tä kun spöl fiol”!

Hans bodde under sin uppväxt utanför Boda, men vistades gärna där sommartid och besökte då ofta Laggar Anders och Astrid. Han har beskrivit besöken där som en vitamininjektion, vilken uppfattning många av oss kan stämma in i som gjort samma iakttagelse.

Annons

Annons

Hans kom ju av naturliga skäl att utbilda sig till musiklärare och verka på annat håll och kontakterna inskränkte sig till spelningar några gånger sommartid.

Här följer några speciella minnen jag har från en tid då kontakterna fördjupades. Jag tror att det började med att Boda spelmanslag fick en inbjudan att besöka Ringsjö spelmän i Skåne. Jag hade vid den tiden varvat ned mitt spelande. Fick då en förfrågan av laget om jag ville delta, men tackade nej.

Vid en upprepad förfrågan ställde jag ultimatum om att delta, ifall Röjås Hans kunde vara med. Det här kom att få oanade konsekvenser, här kom Hans att träffa sin blivande fru Anna. De gifte sig och fick så småningom dottern Elin och levde ett till synes lyckligt äktenskap.

Till min förvåning fick jag ett oväntat samtal från Hans, där han undrade hur han skulle göra för att få delta på älgjakt. Jag hjälpte honom med de praktiska detaljerna och vi kom att få några härliga älgjaktsveckor i Hållbergets fäbodar. Det var en fin mix med älgjakt, fiolspel och prata Bodamål en hel vecka – vilket till synes gjorde Hans mycket gott. Höjdpunkten var spelningen på älgmässan” i Bingsjö kapell tillsammans med Finn Inge och Evald Erikanders – gruppen ”De sista mohikanerna”.

Vi spelade på Orsa gammelgård och fick ”tackannons” för suveränt dansspel av valser och polskor.

Annons

Spelningen med fadern Röjås Jonas vid hans föreläsning om musiken och dansen i Boda på 40- och 50- talet var speciell.

Lika var det när vi tillsammans med Finn Inge, Erikanders Evald och Knapp Britta hade ett minnesprogram om Laggar Anders – det blev något alldeles extra och var mycket välbesökt.

Spelet och besöket sista kvällen Evald levde har etsat sig fast som ett oförglömligt fint minne.

Hans har berikat mitt liv med ovärderligt fina musikupplevelser. Med sitt otroliga stämspel baserat på genuin Bodadialekt, har han fått mig att prestera ett spel, som jag trodde jag inte var kapabel till.

Synd bara att vi inte hann dokumentera detta.

Jag lyser frid över minnet av en mycket uppskattad vän och spelkamrat

Sven-Erik

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy