Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Det eviga krånglet och en längtan efter frisk luft

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

De ser ändå rätt glada ut. Foto: TT.

Annons

Magdalena Andersson såg ju nästan oförskämt optimistisk ut på presskonferensen hon höll med talmannen i måndags efter lunch. Trots att ingen uppgörelse med Vänsterpartiet är klar. Det är svårt att tolka det på annat sätt än att partierna är nära någon sorts överenskommelse. Hon hade alltså inte begärt någon extra sonderingstid och talmannen kunde meddela att en statsministeromröstning verkligen ska äga rum – och den infaller klockan nio på onsdagsmorgonen. Och samma dag, men senare på eftermiddagen, ska det röstas om regeringens budget.

Faktum är att även jag upplever det direkt nedbrytande i den nya politiska kultur som vuxit fram när majoritetsförhållandena i riksdagen är så oklara. Kort sagt – det eviga krånglet. Istället för öppna samtal och ett handslag mellan partier.

Annons

Annons

En vanlig onsdag i Sverige står alltså väldigt mycket på spel, i svensk politik – och för vanligt folk. Skulle oppositionens nya servettskiss gå igenom – den som tillverkats gemensamt av SD, Kd och M i finansutskottet – ja, då faller många goda reformer som gynnar just vanligt folk.

För Vänsterpartiets del är det ju två saker som står på spel: Dels vill partiet erkännas som en nödvändig del av regeringsunderlaget. Är inte Vänsterpartiet med på båten så lämnar båten helt enkelt aldrig hamn. Den punkt som en gång skrevs in i Januariavtalet om att Vänsterpartiet överhuvudtaget inte ska ha något inflytande var i själva verket häpnadsväckande – det går inte i längden att köra över ett parti som en regering är beroende av, vilket visade sig i regeringskrisen i somras. Det är också så att Vänsterpartiet driver sina krav som ett slags investering för framtiden: Ignorera oss inte, då blir det detta eviga krångel! Antagligen resonerar Vänsterpartiet som så att även om vi gör oss impopulära med allt krångel, så är det ett pris värt att betala för framtida inflytande.

Magdalena Andersson är i alla fall fri från Januariavtalet, som har fallit. Men fri från Centerpartiet är hon ju inte. Centerpartiets acceptans för en ny statsminister och en budget behövs. Misstaget som jag tror att Löfven gjorde under sin tid var att han aldrig vågade pressa Centerpartiet på någon enda punkt. Jag tror att det hade varit möjligt i mycket större utsträckning. Ett Centerparti som stoppar både Magdalena Andersson som statsminister – den första kvinnliga statsministern - och en budget, kommer i praktiken att drivas rakt i Ulf Kristerssons armar – och därmed också i SD:s famn.

Annons

Annons

Hela den retorik som Annie Lööf riktat mot SD:s högerpopulism kommer då att falla samman. Jag tror inte Centern skulle klara av det, varken moraliskt eller politiskt. Och jag tror att Magdalena Andersson både är mindre rädd för att samtala med Vänsterpartiet och för att utmana Centern mer än Löfven gjorde.

När det gäller sakfrågor verkar det vara garantipensionen det handlar om, alltså den del av pensionen som ska gå till dem som har det sämst. Vänsterpartiet tycks ha valt en höjning av den som sitt viktigaste krav och det ironiska är förstås att socialdemokratin knappast har något emot det i sig. Problemet är att pensionsfrågan oftast sitter fast i den så kallade pensionsgruppen i riksdagen, som fungerar som en högerbroms för alla förbättringar. Och Magdalena Andersson vill inte bryta sönder den gruppen.

En annan väg att gå för att komma överens kunde ju därför vara att förslå en höjning av bostadstillägget, som också gynnar de sämst ställda pensionärerna.

Men jag spekulerar bara. Faktum är att även jag upplever det direkt nedbrytande i den nya politiska kultur som vuxit fram när majoritetsförhållandena i riksdagen är så oklara. Kort sagt – det eviga krånglet. Istället för öppna samtal och ett handslag mellan partier ska det numera utformas väldigt detaljerade överenskommelser, som mest kan påminna om något slags juridiskt affärsdokument. Och alla partiledare står med mer eller mindre förgrämda drag.

Jag är utled på det. Och jag tror att många väljare är det. Det går en längtan efter frisk luft och mer av icke-taktiskt tänkande genom detta land.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy