Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Glädjande att Magdalena Andersson blev statsminister

Statsministeromröstning och statsbudget

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson gratuleras efter statsministeromröstningen i riksdagen, där hon valts till statsminister. Foto: Erik Simander / TT.

Bild: TT

Annons

Det kändes som en lättnad på tisdagen när Vänsterpartiet meddelade att partiet kommit överens med regeringen så att partiet kan lägga ned rösterna i omröstningen om statsminister. Centerpartiet hade sedan tidigare meddelat att partiet skulle lägga ned rösterna.

Därmed stod det klart att Magdalena Andersson (S) inte skulle få en majoritet emot sig i omröstningen om statsminister och bli första kvinnan på posten. Det ger landet en socialdemokratiskt ledd regering som arbetar för en bra offentligt finansierad välfärd. Och det innebär en positiv signal vad gäller jämställdheten mellan könen att en kvinna kan få statsministerämbetet.

På en presskonferens på onsdagens morgon upprepade C-ledaren Annie Lööf beskedet om statsministeromröstningen. C meddelade också att partiet inte kommer rösta för regeringens budget. Det innebär att partiet gör så att Sverigedemokraterna får inflytande på landets ekonomiska politik. Beslutet av C leder till att den budgetreservation som SD, M och KD förhandlat fram kommer att vinna i budgetomröstningen.

Annons

Annons

V meddelade i samband med sin överenskommelse att partiet skulle rösta för regeringens budget. Men det räcker inte, rösterna från S, MP och V är färre än rösterna från SD, M och KD. För att vinna omröstningen om budget hade regeringen behövt rösterna från C.

C har fått inflytande på innehåll i regeringens budget, som om strandskydd och skogliga frågor med ersättning till markägare för skog som avsätts av naturskyddsskäl. Pengarna är bland de 20 miljarder kronor som påverkas om reservationen från SD, M och KD vinner och pengarna uteblir där. Så med ett val att inte rösta för regeringens budget omöjliggör C en del av det partiet kommit överens om med regeringen på skogspolitiska området, där två miljarder kronor som skulle gå för att ersätta skogsägare uteblir.

Statens budget är på över tusen miljarder kronor. Det som påverkas med reservationen från SD, M och KD som går igenom i riksdagen på 20 miljarder omfattar en mindre bit.

Det blev en uppgörelse mellan V och S+MP-regeringen. Hade det inte blivit det hade det kunnat bli en utveckling som lett till att M-ledaren Ulf Kristersson blivit statsminister. V fick med det igenom det erkännande som partiet velat ha, eftersom dess mandat är bland de 175 som behövs i riksdagen för att en socialdemokratisk statsministers regering ska tolereras.

De fyra partierna S, MP, V och C behövs alla för att en regering ledd av S ska kunna regera. Och även en avhoppare från V, Amineh Kakabaveh. Marginalen är liten med 175 för dem och 174 för högeroppositionens SD, L, M och KD.

Annons

Uppgörelsen mellan S, V och MP innebar en förbättring för de 700 000 pensionärer av landets drygt två miljoner som har lägst pension, och främst är kvinnor. De får ett garantitillägg på upp till tusen kronor per månad som är skattefritt och som inte ska påverka möjligheten att få bostadstillägg och inte räknas av mot tjänstepensionen.

Annons

Förbättringen ska träda i kraft i augusti 2022. Förslaget läggs fram för riksdagen nästa år och måste få majoritet där. För det krävs dock mer stöd än från V, S och MP.

Magdalena Andersson kan börja regera. Att det är problematiskt och inte helt sker med den egna politiken beror på att väljarna röstat fram en riksdag som har en sammansättning som gör det svårt att få majoritet på olika områden.

I och med att garantitillägget är utanför budgeten för 2022 berör det inte C nu. C har ju krävt att V inte ska få påverka den budget som C har förhandlat innehåll om.

En del som gäller relationen mellan V och S för nästa mandatperiod fanns också i det V och S kommit överens om, gällande hur partier som utgör en regerings underlag ska agera mot varandra. Men beroende på valresultatet får det visa hur det ska fungera och om det blir aktuellt beroende på vilken regering som kan bildas hösten 2022.

Det är anmärkningsvärt att förslag om bättre pensioner ska behöva komma först efter att ett parti, som V i detta fall, utövat påtryckning för det i samband med skifte av partiledare i partiet som har statsministerposten. Det borde ha kommit tidigare och drivits av fler än V.

Annons

Och trovärdigheten för C minskar när partiet inte vill rösta så att det budgetalternativ som partiet haft inflytande på i innehåll, om än bara delar som om skogspolitiken, och i stället röstar så att det alternativ som partiet inte haft inflytande på, från SD, M och KD, vinner.

Magdalena Andersson är nu statsminister efter att ha blivit tolererad av riksdagen. Färre än 175 röstade nej (117 ja, 57 avstår, 174 nej och en frånvarande). Magdalena Andersson kan börja regera. Att det är problematiskt och inte helt sker med den egna politiken beror på att väljarna röstat fram en riksdag som har en sammansättning som gör det svårt att få majoritet på olika områden. Magdalena Andersson får ändå i uppgift att göra så bra som det är möjligt i det läget på vägen fram till valet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan