Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Kvinnlig statsminister, budget från M+KD+SD och MP avgår

Den händelserika "superonsdagen" i svensk politik

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi när de efter budgetomröstningen i riksdagen meddelade att deras parti lämnar regeringen. Foto: Pontus Lundahl / TT.

Annons

Magdalena Andersson blev på onsdagens förmiddag framröstad som den första kvinnliga statsministern någonsin. Vänsterpartiet kom att lägga ned sina röster, vilket är ett ja i detta sammanhang, efter den överenskommelse med S och MP om bättre pensioner som partiet fick. Även C lade ned rösterna för Andersson, vilket partiet utlovat tidigare.

På sena eftermiddagen var det omröstning om budgeten. V kom att rösta för den som regeringen lagt. Men det gjorde inte C, som lade ned rösterna efter att partiets egen budget fallit. Därmed vann den budgetversion som M och KD förhandlat fram med SD.

Det blir därmed den budgeten, med bland annat sänkt bensinskatt på 50 öre per liter och inga pengar på två miljarder för inlösen av skog till naturskyddsändamål.

Annons

C valde att lägga ned rösterna om budgeten trots att det medförde att den budgetversion som SD varit med att förhandla fram vann då. Den budget som regeringen stod för, som hade pengar avsatta för skogsinköp, och som hade koppling till de uppgörelser som regeringen haft med C om skogen föll därmed.

Annons

Det agerandet av C är ett svek mot både den hållning som partiet haft om att inte ge SD inflytande på sådant som statens budget och ett svek mot S och MP som C förhandlat med om frågor som strandskydd och ersättning för skog för miljöskydd. Och S har också hållit fast vid löftet till C om att V inte ska ha inflytande på den budget som det röstades om på onsdagen som avsåg 2022.

Det var i särskilt förslag som de lägsta pensionerna i form av särskilt skattefritt garantitillägg skulle höjas för de med låga pensioner som främst är kvinnor i linje med det som S och MP förhandlat med V om. Det berörde inte C. Ändå budgetröstade C så att SD fick budgetinflytande.

På faktumet att det budgetalternativ som SD förhandlat fram med M och KD vunnit kom MP att reagera med att lämna regeringen. Det var oväntat och sensationellt. Ett parti har inte lämnat en koalitionsregering på 40 år.

MP vill inte genomföra en budget som SD haft inflytande på och som innehåller sådant som är motsatt det som MP står för, som att minska skatten på bensin och diesel så att det blir billigare att använda de bränslena som avger koldioxid som MP vill minska för att motverka den globala uppvärmningen.

Det beslut som MP dragit är logiskt och konsekvent utifrån partiets politik. Partiet skulle kunna ha fått en inre svekdebatt om det varit kvar i regeringen och genomfört sänkt skatt på bensin och diesel och en del annat från budgetalternativet som SD varit med och tagit fram.

Annons

Men med miljöpartisternas besked att lämna regeringen blev Magdalena Anderssons tid som statsminister kort. Hon valde att begära sig entledigad hos talmannen efter beskedet från MP. Det står egentligen inte i författningen att hon måste göra det.

Annons

Men hon ville vara på säkra sidan och inte råka ut för kritik om att agera på ett sätt som inte är som det borde vara eftersom en del instanser med koppling till riksdagen och lagstiftning finner att en statsminister bör avgå i ett sådant läge. Andersson fick nämligen i uppdrag att bilda en regering med S och MP och det gäller inte när MP lämnar regeringen.

Magdalena Andersson blev första kvinnliga statsministern i några timmar på onsdagen. Hon blev även första kvinna att avgå som statsminister när Miljöpartiet beslutade att avgå ur regeringen på "superonsdagen"

Våren 1981 lämnade Moderaterna den regering med tre partier som Thorbjörn Fälldin (C) ledde. Det blev då talmansrunda och statsministeromröstning. Situationerna är inte samma eftersom Andersson inte tillträtt med en regering än, vilket skulle ske på fredagen. Men i det att ett parti lämnar regeringen liknar lägena varandra.

MP har uttalat att partiet fortsatt stöder Magdalena Andersson som regeringsbildare så en ny omröstning om statsminister bör leda till att riksdagen kommer att tolerera henne på posten.

En regering med bara S i den har rimligen samma förutsättningar att fungera som den med S och MP. De partier som tolererar den är samma som tidigare. Eftersom valet är om bara 9,5 månader skärps motsättningarna så några större uppgörelser med andra partier än C, V och MP är nog inte att vänta för en regering med bara S.

Annons

Annons

S uppvisar en styrka och ett ansvarstagande i en svår situation i riksdagen och i samhället finns en rad problem som utöver skjutningar och kriminalitet rör en nu ökande inflation och en coronapandemi som tar fart igen i många länder.

Det är bara en regering med S, ensamt eller med MP (till onsdagen), som någorlunda kan lyckas regera nu. Ulf Kristerssons möjliga underlag med fyra partier har inte majoritet i riksdagen och gav i somras därför upp det uppdrag han då fick av talmannen att bilda regering.

Magdalena Andersson blev första kvinnliga statsministern i några timmar på onsdagen. Hon blev även första kvinna att avgå som statsminister när Miljöpartiet beslutade att avgå ur regeringen på "superonsdagen".

Annons

Annons

Till toppen av sidan