Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Goda råd till Magdalena Andersson!

Socialdemokraterna, politik och regerande.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Statsminister Magdalena Andersson (S) efter statsministeromröstningen i riksdagen onsdag 24/11. Foto: Erik Simander / TT.

Annons

Vad ska Magdalena Andersson göra för att vinna valet nästa höst? Det är frågan.

För det första är det viktigt att hon inser att hon faktiskt är den friaste s-ledaren på många år nu. Det här ett budskap från Jean Paul Sartre: Vi är dömda till frihet, även Magdalena Andersson. Här är det fråga om en avgörande mental inställning. Det finns inget januariavtal längre och inget miljöparti krånglar till det mer i regeringen, samtidigt som Vänsterpartiet inte längre kan sura så mycket efter s-uppgörelsen om pensionerna.

Ingen stor budget ska heller läggas före valet, det vill säga det blir ganska litet av nedbrytande förhandlingar, och även om höstbudgeten blev stympad så är det en ganska fri tid om väntar under våren fram till valet.

Annons

Vad krävs då fram till valet? I flera år nu har jag haft som ett slags devis för Socialdemokratin: Partiet måste ta ett stort steg åt vänster i den ekonomiska politiken - och ett litet steg åt höger i migrationspolitiken och brottsbekämpningen. Det första här, steget åt vänster i den ekonomiska politiken, är verkligen något jag och många med mig önskar.

Annons

Litet åt det hållet gick det ju också på s-kongressen. Och delvis är det där inte ens ett steg till vänster utan ett steg inriktning mot förnuftet. Kritiken mot det finanspolitiska ramverket som försvårar rejäla satsningar har blivit alltmer högljutt, även bland mainstreamekonomer.

Men jag tror att Magdalena Andersson måste våga deklarera detta idépolitiska steg på något tydligt sätt under våren. Få det att kännas som ett brott mot tidigare politik. Hon kan ju kalla samman en presskonferens där hon på ena sidan om sig har Lars Calmfors och på den andra Reformisternas Markus Kallifatides.

Just det lär nog inte hända men faktum kvarstår: Magdalena Andersson måste bryta med den åtstramningspolitik som hon ärvde från nittiotalet. Och det måste höras klart och tydligt.

Det är det ena. Ett steg till vänster som till stor del är ett steg i riktning mot förnuftet. Detta är något jag önskar.

Det andra steget jag talar om är något jag inte önskar men som jag tror är nödvändigt: ett steg till höger i migrationspolitik och brottsbekämpning. Nu kan man ju säga att det steget på många sätt redan tagits. Svensk socialdemokrati behöver inte gå längre i så att säga dansk riktning - men jag tror att det är nödvändigt att vara extremt tydlig här med att en ganska stram migrationspolitik ska gälla framöver.

Annons

Varför är det så viktigt? Tja, därför att socialdemokratins svåra läge under många år nu är orsakat av en väljarflykt från partiet till Sverigedemokraterna. Så många som möjligt av dem som stuckit måste fås att återvända, annars hamnar partiet gång på gång i samma hopplösa parlamentariska läge där till slut den egna själen utraderas.

Annons

Skulle (s) hamna på ungefär samma usla siffror som 2018 är det inte tillrådligt att försöka köra någon sorts Januariavtal med Centern i repris. Det skulle bryta ned (s). Då återstår att gå i opposition

Det centrala då är och förblir en mer expansiv reformistisk ekonomisk politik och socialpolitik - men jag tror tyvärr att det där andra steget ändå är ofrånkomligt. Och det är antagligen lättare att ta när miljöpartiet inte sitter i regeringen.

Vad handlar en valseger i höst i praktiken om? Svar: att socialdemokratin måste växa med kanske - realistiskt sett och i bästa fall - med fyra, fem procent. Så banalt är det på sätt och vis. Några procent hit eller dit. En socialdemokrati som erövrar låt oss säga 32 procent i valet får naturligtvis ingen egen majoritet - men det skulle förändra hela dagern över svensk politik. Och vilka eventuella förhandlingar i en regeringsfråga som än dyker upp, så skulle de där fyra fem, procenten vara avgörande.

Skulle (s) hamna på ungefär samma usla siffror som 2018 är det inte tillrådligt att försöka köra någon sorts Januariavtal med Centern i repris. Det skulle bryta ned (s). Då återstår att gå i opposition, hur riskabelt det än är.

Så vad ska Magdalena Andersson alltså göra? Framförallt ska hon lyssna på sina egna väljare. Hon bör lyssna mer på dem än på den finansminister hon har varit. Hon leder ett parti som verkligen längtar vänsterut men där stödet samtidigt är rättså stort för det där steget högerut i migrationspolitiken.

Och jag tror att Magdalena Andersson har utsikter att bli en populär s-ledare och med en popularitet som sträcker sig utanför s-väljarleden.

Kommentar: Detta är ett anförande som jag höll från Dala-Floda, via länk, på Reformisternas möte i lördags på ABF-huset i Stockholm.

Annons

Annons

Till toppen av sidan