Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Nu är Magdalena Andersson vald som statsminister igen

Ny regering med bara Socialdemokraterna

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson sedan hon valts till statsminister av riksdagen. Jonas Ekstromer / TT.

Bild: TT

Annons

Det blev på måndagen en återkomst för Magdalena Andersson som statsminister, regeringsbildare och den första kvinnan i Sverige på statsministerposten. Hon valdes då av riksdagen, för andra gången på en vecka. Tillträda hann dock inte Magdalena Andersson förra veckan. Och det är från tillträdesdagen som är vid en konselj med statschefen, Kungen, som varje statsministers ämbetsperiod börjar.

Det blev ju en andra statsministeromröstning eftersom Miljöpartiet lämnade regeringen på onsdagen drygt sju timmar efter att Magdalena Andersson hade valts. Andersson hade då fått i uppdrag att bilda en regering med två partier, S och MP. Magdalena Andersson behövde därför ställas som kandidat som statsminister igen inför riksdagen, i uppdrag att bilda en regering med bara S. Den regeringen får 100 mandat av riksdagens 349.

Annons

Annons

Den nya S-regeringen tolereras av MP, V och C. Och av den från V avhoppade Amineh Kakabaveh. Det är den första regeringen på 15 år med bara ett parti. Eftersom regeringen består av bara ett parti får den lättare att kompromissa med andra partier i riksdagen och behöver inte kompromissa internt med ett annat parti.

Att det är kort tid till valet gör dock nog att de andra partierna inte gärna vill kompromissa eller rösta på förslag även om de i innehåll har politik som de själva ligger nära. Det är inte bra om det blir så, eftersom många frågor behöver hanteras nu. Socialdemokraterna tar ansvar för landet genom att vilja regera och vara beredd att kompromissa. Om andra partier vill ta ansvar bör de också träffa kompromisser.

Regeringen ska få flera nya ministrar. Eftersom regeringen bara ska sitta fram till valet om knappt tio månader väntas det som nya ministrar bli politiker som redan har koppling till regeringen eller som är framträdande i S. Det är personer som är statssekreterare, riksdagsledamöter, tidigare ministrar, kommunalråd. Eftersom tiden är mindre än ett år och inte fyra år som det brukar vara efter ett val, kan det bli svårt att rekrytera personer från utanför partipolitiken.

Nu kan Sveriges första kvinnliga statsminister börja regera när de nya ministrarna presenterats och konseljen med Kungen har hållits.

Annons

Förutom ny finansminister ska en näringsminister tillsättas eftersom Ibrahim Baylan slutar. De fem ministerposter som MP hade ska också tillsättas. Och sedan i somras har Sverige inte en landsbygdsminister.

Annons

Det kan hända att Magdalena Andersson ändrar på någonting gällande departement och ministerposters innehåll. Men sådant brukar främst ske när en regering bildats efter ett ordinarie val, så någon större förändring blir det antagligen inte.

Magdalena Andersson valdes med 101 jaröster, de från S och en till, antagligen Amineh Kakabaveh. 75 avstod, vilket var ledamöterna från V, C och MP. MP röstade "avstår" denna gång till skillnad mot förra veckan då partiet skulle vara med i regeringen och därmed röstade ja. 173 röstade nej. Det var ledamöterna från SD, M, KD och L. En ledamot från L avstod denna gång jämfört med förra veckan då den ledamoten röstade nej. Ingen ledamot var frånvarande och det var ingen förra veckan heller.

Nu kan Sveriges första kvinnliga statsminister börja regera när de nya ministrarna presenterats och konseljen med Kungen har hållits.

Annons

Annons

Till toppen av sidan