Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Kamp mot brotten i centrum för Anderssons nya ministrar

Nya regeringen och nya ministrarna

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Statsminister Magdalena Andersson (S) med sina nya ministrar under en pressträff efter regeringsförklaringen i riksdagen. Foto: Pontus Lundahl / TT.

Annons

I sin regeringsförklaring prioriterade Magdalena Andersson de tre områdena brottsbekämpning, globala uppvärmningen och välfärden.

Det var av dem kriminalitetens område som främst stack ut. Där skärpte Andersson tonen och nämnde nya åtgärder som nämnder enligt dansk modell för att omhänderta kriminella ungdomar och åtgärder som sker som utbyggnaden av polisen med fler anställda, kriminalvården med fler platser och domstolsväsendet. Kampen mot kriminaliteten ska också genomsyra regeringens arbete och ministrarnas områden, vilket flera nya ministrar nämnde i intervjuer.

Det var ovanligt många nya ministrar som skulle tillsättas, åtta eller en tredjedel av regeringen. Fem miljöpartister lämnade liksom ett par socialdemokrater, Ibrahim Baylan och Lena Micko. Och så var det ny finansminister efter Andersson.

Annons

Annons

Dessutom bytte några ministrar områden eller fick nya lagda till sin post. Mikael Damberg bytte ministerpost till finansminister, vilket var ganska väntat. Han får därmed den näst mäktigaste posten i regeringen. Och Anders Ygeman fick nya områden som migrationen och idrotten.

Det blev nästan halva regeringen som ändrades i ministerposter eller i innehållet i ministerposten, en stor ombildning alltså.

Andersson lyckades på kort tid ändå få till en bra mix på de nya namnen utifrån de kriterier som brukar anses viktiga. Utöver en jämställd regering könsmässigt, en kvinna mer än män av 23 ministrar, gäller det få en geografisk spridning på namnen för att få hela landet representerat. Och det gäller att få både nya och etablerade namn och personer från både riksdagen och namn utifrån.

En bra spridning över landet behövs, eftersom det lätt riskerar att bli Stockholmstungt. Med riksdagsledamöter som Ida Karkiainen från Norrbotten och Anna-Caren Sätherberg från Jämtland som nya ministrar, civilminister respektive landsbygdsminister, fås både en regional spridning i regeringens förankring och riksdagsledamöter som nya ministrar. Karkiainen blir den minister som är yngst. Hans Dahlgren, som är kvar som EU-minister, är över 70 år. Så en spridning i ålder finns därmed i regeringen.

Att en ny minister varit riksdagsledamot har historiskt varit en vanlig rekryteringsväg. Med Sätherberg får regeringen en landsbygdsminister vilket regeringen inte haft sedan i somras men som behövs eftersom regionalfrågor är viktiga nu och lantbruket har stor koppling till EU med möten där.

Annons

Ett namn utifrån blev Jeanette Gustafsdotter, som kulturminister. Hon har tidigare varit vd på organisationen Tidningsutgivarna. Hon kan därmed en viktig del av sitt område som medierna och kan värna dem och public service.

Annons

En rekrytering utifrån är också Lina Axelsson Kihlblom som skolminister, som varit chef i Nynäshamns kommun men är känd för att som rektor ha förbättrat en skola i Södertälje och varit med i en tv-serie om rektorer och kan skolområdet.

Som ny energi- och digitaliseringsminister utsågs Khashayar Farmanbar. Han är närmast från Nacka som oppositionsråd och en av de som varit kommunpolitiker. Han är uppvuxen i Boden i Norrbotten men född i Iran.

Namn med LO-koppling är den nya näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson som varit LO-ordförande och Johan Danielsson som ny bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister. Danielsson har fram till nu varit EU-parlamentariker och har bakgrund i Dalarna och bland annat skrivit krönikor i Dala-Demokraten.

Bland ministrarna med nya eller fler områden hör Morgan Johansson som fortsatt justitieminister. På hans departement är frågor om bekämpning av kriminalitet. Det området prioriteras av Magdalena Andersson. Johansson får en tuff uppgift med behov av åtgärder och reformer för att lyckas på detta område som hamnat i centrum i politiken i och med de många skjutningarna med i många fall dödlig utgång som det gäller att med större kraft motverka nu.

Bekämpningen av kriminaliteten ska genomsyra regeringen.

Annons

Bekämpningen av kriminaliteten ska genomsyra regeringen. Den nya finansmarknadsministern Max Elger, tidigare statssekreterare, har bland annat att motverka penningtvätt som en av de viktiga uppgifterna för honom.

Att bekämpa arbetslivskriminaliteten är exempelvis ett annat område som är på ministern Danielssons bord och som han nämnde och ett exempel på hur brottsbekämpningen berör flera ministrars områden.

Annons

I regeringen finns nu både bland nya ministrar och så att säga gamla en kombination av kända namn, där fortsatta försvarsministern Peter Hultqvist kan nämnas som en av de kända bland de gamla, och mindre kända. I alla fall mindre kända utanför sitt område, som riksdagsledamot från ett visst län eller från ett visst samhällsområde.

De nya ministrarna bjöd också på en kombination av kända och okända, där Karl-Petter Thorwaldsson som tidigare LO-ordförande är ett exempel på det förra. Annika Strandhäll, som är ny miljö- och klimatminister, får också ses som en känd politiker och som varit aktiv i samhällsdebatten sedan hon var minister för några år sedan.

Slutligen kan nämnas att Andersson har behållit Tomas Eneroth som infrastrukturminister trots att han är föremål för en förundersökning som misstänkt för sexuellt ofredande, vilket det kom nyhet om på tisdagen. Andersson anser att fortsatt arbete av politiker under rättslig utredning har varit fallet i tidigare liknande fall. Och Andersson framhöll att Eneroth bett kvinnan som utsatts om ursäkt för sitt beteende som han säger var oavsiktligt. Andersson hade ett svårt val för hade hon inte låtit Eneroth fortsätta som minister hade det kunnat vara att föregå resultatet av en rättslig utredning.

Annons

Annons

Till toppen av sidan