Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Barbro Engman: Röd linje så väljare inte oroar sig för att SD får makt

Krönika: Röda linjer i politiken mot SD

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Ett tämligen nytt inslag i svensk politik är det ökade antalet röda linjer som dras mellan partierna. Idén med de röda linjerna är att de ska ha en lugnande effekt på de egna väljarna.

Ingen i de som röstat på partier som gett sig i lag med SD ska behöva oroa sig för att SD ska få makt. Det ska de röda linjerna säkerställa trots att de alltmer liknar resårband som förlorat sin elasticitet och håller på att brista.

Annie Lööfs alldeles egna gränsdragning mot V gick om intet. Istället väljer C att genomföra lägre bensinskatter tillsammans med Jimmie Åkesson än högre pensioner tillsammans med Nooshi Dadgostar. Man upphör aldrig att förvånas.

Den tidigare modellen, för att hålla SD borta, föll samman när M, KD och L gick ifrån att inte kunna tänka sig att samtala med SD till att det är det mest naturliga i världen.

Annons

Annons

Ett värmeelement. Något för SD att kedja fast sig vid om partiet kommer in i den politiska värmen? Foto: Anders Wiklund / TT.

Så den gränslinjen byttes snabbt ut till en annan i form av en försäkran om att de i alla fall inte tänkte samarbeta med SD. Även den modellen föll ihop som en sufflé.

Just nu gäller linjen att det är otänkbart att SD ska ingå i en regering eller som Nyamko Sabuni uttryckte det ”SD får i all ödmjukhet lyssna”. Det är svårt när svansen försöker vifta med hunden och ödmjukhet är dessutom inte SD:s bästa gren.

Att operera i gränslandet mellan liberalism, konservatism och högerpopulism är vingligt men både Kristersson, Sabuni och Busch försäkrar att de vet var gränserna går. Deras värderingar är den mur som ska sätta stopp för SD.

Nej, vi ska inte samarbeta alls. SD:s värderingar är inte Moderaternas värderingar. Vi ska diskutera och kompromissa med värderingsvänner, sa Kristersson i Expressen 2017.

Att hålla SD borta med hjälp av värderingar kommer att vara lika fruktlöst som alla andra försök man gjort. Har man en gång släppt in SD i värmen så kommer de att kedja fast sig vid elementet.

M har förflyttat sig långt på fyra år. Får de fyra år i regeringsställning kommer nog SD att platsa bland ”värderingsvännerna”. Vår politik har värderingar som grund, säger även Ebba Busch. Familjen är den hörnsten varpå samhället vilar är exempelvis en stark värdering hos KD.

Annons

Annons

Fast det gäller bara vissa familjer. Har man flytt till Sverige är det ok att krossa familjen genom att skilja föräldrar och barn åt. Hos SD står inte människors lika värde högt. Tvärtom så frodas rasismen hur mycket Åkesson än förnekar det.

Han tycker att det är en bedrift att SD uteslutit 300 medlemmar. Kolla på de andra sa han i SVT-programmet 30 minuter, de utesluter nästan ingen. Nej, det beror väl kanske på att de andra partierna inte utövar någon lockelse på rasister.

Att hålla SD borta med hjälp av värderingar kommer att vara lika fruktlöst som alla andra försök man gjort. Har man en gång släppt in SD i värmen så kommer de att kedja fast sig vid elementet.

Barbro Engman. Foto: Privat.

Barbro Engman

Krönikör

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan