Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Ida Karkiainens Hitler-hälsning var omdömeslös – men hon bör inte avgå

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Ida Karkiainen (S), civilminister, möter media efter att statsminister Magdalena Andersson (S) presenterat sin nya regering. Foto: Sören Andersson / TT.

Annons

Nya civilministern Ida Karkiainen (S), 33 år, finns på bild som 15- eller 16-åring där hon ser ut att göra en Hitlerhälsning med uppsträckt högerarm. Hon sitter på en diskbänk med diskad disk och en flaska diskmedel i bakgrunden.

Kanske är det ett tillfälle då det är fest. Om det är en Hitlerhälsning är det oklart om det är skämtsamt, ironiskt eller något annat som är syftet med den.

Om denna bild blev det debatt. Etablerade medier som Sveriges radio och Sveriges television hade debattörer i sina studios som diskuterade ämnet. Etablerade medier intervjuade Karkiainen. Det massmedium som fått bilden var dock ett mindre massmedium, och även så kallat mindre etablerat.

Bilden reser frågor. Ska personer som utnämns som ministrar granskas för sådant som de gjort när de var så unga som innan de blivit myndiga?

Annons

Annons

Karkiainen har under sin uppväxt i Haparanda vistats i miljöer där tydligen hårdrock varit central form av musik och musikkultur. I det ingår låttexter med delvis tvivelaktigt innehåll och symboler som kan tolkas som dåliga i olika avseenden, exempelvis rasistiska i fallet med den amerikanska sydstatsflaggan.

Med kameror i mobiltelefoner finns från för runt 20 år sedan och framåt fler bilder än förr. Personer som finns bildsatta i miljöer som kan vara olämpliga i olika avseenden är vanligare än före den tekniken fanns.

Bilder av det slag som Karkiainen finns på är vanligare och lättare att hitta. De kan tagna ur sitt sammanhang framstå på ett visst sätt som det inte är säkert att de verkligen var. En Hitlerhälsning på skämt kan framstå som på allvar exempelvis.

Att en bild säger mer än tusen ord finns som ordspråk och visar på bildmediets kraft att förmedla budskap som kan vara starka och lätta att ta till sig för en publik.

I en liten orts miljö finns alla slags personer och åsikter. De som är där möter alla i ett samhälle. Några av dem har extrema åsikter och symboler och uttryck för det. En person som vistas i eller växer upp i en stor stad har större möjlighet att umgås med främst liknande personer som den själv i åsikter och intressen.

Medievetare talar om på scenen och bakom scenen. Sådant som en person tycker att andra kan ta del av är sådant som är på scenen. Sådant som är bakom scenen är de mindre fördelaktiga sakerna.

Annons

Även om det här liknar ett försvarstal talar det mesta för att det är orimligt att bilden på 15- eller 16-åriga Ida Karkiainen ska göra det omöjligt för henne att vara minister.

Annons

En del av dem kan flyttas fram till ett mellanområde och göras kända även om de är ofördelaktiga för personen. Men en del finns alltid i form av saker bakom scenen som är ofördelaktiga eller kan uppfattas så av många.

Frågan är hur mycket av det som är bakom scenen som ska lyftas fram på scenen i en granskning av exempelvis en ny minister.

Det kan hända att Ida Karkiainen som 15- eller 16-åring gjorde en Hitlerhälsning i ett obetänksamt ögonblick vid ett tillfälle då hennes omdöme brast. Nu vet Sverige det och kan ta ställning till om det bör göra henne olämplig som minister och väga tyngre än hennes politiska verksamhetsbana och förmågor.

Även om det här liknar ett försvarstal talar det mesta för att det är orimligt att bilden på 15- eller 16-åriga Ida Karkiainen ska göra det omöjligt för henne att vara minister.

Annons

Annons

Till toppen av sidan