Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Högt stöd för S för att vara ett regeringsparti

Väljarnas partisympatier

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson vid Socialdemokraternas kongress. Foto: Adam Ihse / TT.

Annons

SVT publicerade 9/12 en mätning från Novus av väljarnas partisympatier. Den bekräftade resultatet i Statistiska centralbyråns (SCB) mätning som publicerades 2/12.

Båda fick med S-kongressen då Magdalena Andersson valdes till partiledare. De fick även med förhandlingarna mellan V och S om villkoren för att V skulle tolerera Andersson som statsminister.

Även C och MP behövdes i form av åtminstone nedlagda röster för Andersson. Sedan kom MP att lämna regeringen. Det fick inte SCB med, men det fick sista delen i Novus mätning.

I SCB och Novus fick S nästan samma stöd, 29,3 procent i Novus och 29,1 i SCB. I Novus var det en statistiskt säkerställd ökning jämfört med en månad tidigare, på 3,7 procentenheter.

Annons

De senaste 40 åren har det varit ovanligt att det stora regeringspartiet har ett stöd över förra valresultatet cirka ett år innan ett val. Men det har S nu då partiet har en procentenhet högre stöd än i valet 2018.

Annons

MP, på 3,7 procent som var en statistiskt säkerställd minskning från 4,8 på en månad, och L på 2,9, skulle båda hamna utanför riksdagen. För L ser det mörkt ut. L hade nästan ingen ökning från 2,8 föregående månad, trots sitt landsmöte under mätperioden.

S och Magdalena Andersson fick stor uppmärksamhet i samband med kongressen, regeringsförhandlingarna och omröstningarna om statsminister. Det har gynnat S.

Att det gick trögt i regeringsbildningen och att regeringen inte fick igenom sin budget anser väljarna är andras fel än S.

Några dagars turbulens runt främst ministrarna Annika Strandhäll, med hennes privatekonomi, och Ida Karkiainen, med fotot från då hon var knappt 16 år med möjlig Hitlerhälsning, verkar inte ha påverkat väljarna så att färre skulle stödja S.

V backade i Novus till 10,1 från 11,3 månaden innan. Partiet verkar inte ha fått utdelning på sin hårda linje, och sakfrågorna om sjukförsäkring och pension, för att låta Andersson bli statsminister.

Det är svagt av högeroppositionen att inte ha högre stöd när en av deras starka frågor som om bekämpning av brottslighet är i centrum med skjutningar och sprängningar.

Annons

Oppositionen till höger går det trögt för. M minskade till 21,2 från 22,9 för en månad sedan. SD minskade också, om än marginellt till 19,0 från 19,1.

Annons

KD ökade visserligen, från 4,1 till 4,7. Men KD hade ovanligt låg notering förra månaden och fick nu ungefär samma stöd som i SCB (där KD hade 4,6 procent).

Det är svagt av högeroppositionen att inte ha högre stöd när en av deras starka frågor som om bekämpning av brottslighet är i centrum med skjutningar och sprängningar. Även S profilerar sig nu i de brottsbekämpande frågorna, vilket framgick av Anderssons regeringsförklaring, utöver klimatet och välfärden.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy