Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Så bör KD, MP och L göra för att klara fyra procent

Partisympatiundersökningen från SCB

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

SCB har publicerat detaljer i sin stora partisympatiundersökning. Där går att se hur partiernas stöd är i olika grupper, som kön, ålder, inkomst, utbildningsnivå, boendeform, facklig tillhörighet, för att nämna några.

Här ses på tre partier som är runt riksdagens spärr på fyra procent, KD, MP och L, och utbildningsnivå och facklig tillhörighet. Siffror som anges är i procent.

Av fackliga medlemmar har KD sitt högsta stöd i TCO, 5,0, och lägre i de andra två, 2,2 i LO och 2,8 i Saco.

Vad gäller utbildningsnivå har SCB fyra i sin indelning: förgymnasial (grundskola), gymnasial, eftergymnasial mindre än tre år och eftergymnasial mer än tre år

Bland de med bara gymnasial utbildning stöds KD av mindre än sitt rikssnitt, 4,3. Och bland de med förgymnasial utbildning (bara grundskola) är KD-stödet också lägre än rikssnittet, 4,1.

Annons

Annons

Bland de med eftergymnasial utbildning som är mer än tre år har KD 4,5. Och bland eftergymnasial utbildning upp till tre år är KD-stödet högst vad gäller utbildningsnivå, 5,2.

Röstningen i en vallokals valbås. För ett parti gäller det att få de som tilltalas av dess politik att också rösta på partiet. Foto: Johan Nilsson / TT.

KD har alltså något högre stöd bland välutbildade, över partiets snitt, och lägre stöd bland de med lägre utbildningsnivå. Förr hade KD sitt högsta stöd bland personer med låg utbildning. Ofta var de äldre kvinnor.

Samtidigt har KD kvar en del väljare med låg utbildning. Partiet behöver (ha kvar sina) både välutbildade och lågutbildade väljare för att hålla sig över riksdagens spärr på fyra procent.

Vad gäller utbildningsnivå är de, som nämnts, förgymnasial (grundskola), gymnasial, eftergymnasial mindre än tre år och eftergymnasial mer än tre år.

MP har lägst stöd i den först nämnda, lägsta nivån, 2,5. Stödet är medelhögt för MP i de två mellersta utbildningsnivåerna, 3,3. Högst är MP-stödet bland välutbildade, 6,5.

Bland Sacos medlemmar har MP högst stöd, 6,8. Bland TCO-medlemmar är stödet för MP 4,2. Bland LO-medlemmar har MP lågt stöd, 3,3.

MP har högre stöd bland välutbildade, medlemmar i Saco. Partiet kan tänkas behöva stärka sin befintliga politiska profil. Det kan ge fler väljare bland de som är välutbildade där partiet har sitt starkaste stöd och får gehör för sin politik. MP verkar ha svårare att få högre stöd bland lågutbildade och LO-medlemmar där partiets stöd nu är lågt. Bland dem tar få till sig den politik MP har.

Annons

Annons

Vad avser utbildning har L högre stöd bland de med högst utbildning, eftergymnasial som är mer än tre år, 5,5.

L har stöd främst hos väljare som är välutbildade och är med i akademikernas Saco. Partiet har väldigt lågt stöd i grupper med lägre utbildning och bland LO-medlemmar.

L-stödet var 3,8 bland de med upp till tre års eftergymnasial utbildning. Stödet bland de med förgymnasial utbildning (grundskola) och gymnasial utbildning är klart under partiets rikssnitt, 1,3 respektive 1,9.

Gällande facklig tillhörighet har L ett stöd över sitt rikssnitt bland Sacos medlemmar, 4,7. Bland TCO-medlemmar har L ett stöd under sitt rikssnitt, 2,4. Bland LO-medlemmar är stödet för L väldigt lågt, 1,3.

L har stöd främst hos väljare som är välutbildade och är med i akademikernas Saco. Partiet har väldigt lågt stöd i grupper med lägre utbildning och bland LO-medlemmar. L har med sin politik antagligen bäst chans att nå över riksdagens spärr om partiet kan öka sitt stöd där partiet redan är starkt (relativt sett), bland välutbildade personer där politiken får genomslag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan