Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Bra med fortsatt väljarnej till EMU

SCBs mätning av väljarnas åsikter om euron

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Euro, mynt och sedlar. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX.

Annons

En folkomröstning som ofta glöms är den om euron 2003. Många minns den sämre än folkomröstningen om EU-medlemskap 1994.

Att euroomröstningen inte är så omtalad kan bero på att många i vad man kan kalla etablissemanget, det politiska och ekonomiska, ville att Sverige skulle gå med i valutaunionen EMU och ersätta kronan med euron. Jasidan hade stora resurser och en omfattande opinionsbildning inför folkomröstningen. Ändå förlorade jasidan, med 42 procent mot nästan 56 procent för nejsidan. Drygt två procent röstade blankt.

SCB har mätt väljarnas sympatier gällande euron. I dag är stödet för EMU-medlemskap ännu lägre än vid folkomröstningen, hälften så stort med bara 20,6 procent. De som skulle rösta nej är fler än 2003 med 63,5 procent. 15,8 procent vet inte hur de skulle rösta.

Annons

Många tänker nog inte på EMU eller euron i vardagen. Så är det trots att en stor majoritet av EUs länder har euron och många svenskar stiftat bekantskap med euron på resor i något EU- och euroland. Man behöver inte fara längre än till Finland eller Tyskland för att stöta på euron.

Annons

Många tycker att ekonomin fungerar bra i Sverige som det är nu med kronan som valuta och att det inte behöver införas euro i Sverige. Att euron skulle medföra en större stelhet för svensk ekonomi när den svenska valutans kurs inte kan få varierar mot andra valutor beroende på ekonomiska faktorer som gäller Sverige är ett starkt argument mot EMU-medlemskap. Det är sådant som lönerna som direkt eller indirekt måste justeras, eller skatterna, för att parera förändringar i ekonomin. Det kallas intern devalvering, av annat än valutan.

Medlemskap i EMU är en lösning som går ut på att laga något som inte är trasigt, utan fungerar. Den svenska ekonomin fungerar bra utan euron med egen valuta i stället

Sverige har en ekonomi som inte är som genomsnittet i euroområdet. Sverige har mer av skogs- och stålindustri än andra länder och är väldigt exportberoende. Det är stora eurolandet Tyskland också, men Tyskland har en stor hemmamarknad.

Med Euron blir det mer makt på EUs nivå. Beslut i EMUs centralbank i Frankfurt blir styrande för svensk ekonomi och räntenivån. Där tas hänsyn till läget i genomsnitt i euroområdet, som i hög grad domineras av Tyskland.

Att svenskarna fortfarande är negativa till euron är bra. Medlemskap i EMU är en lösning som går ut på att laga något som inte är trasigt, utan fungerar. Den svenska ekonomin fungerar bra utan euron med egen valuta i stället och har gjort det snart i 20 år sedan folkomröstningen om euron som många glömt bort. Ja, en del som var för EMU-anslutning har nog förträngt folkomröstningen och euronejet som ett obehagligt minne.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy