Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Det är inte synd om Sveriges kommuner

Granskning av äldreomsorgen under pandemin

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Kungen hälsade på hos pensionärerna på Koltrastens äldreboende i Härnösand i höstas. Men så ser inte alla dagar ut i omsorgen. Foto Pontus Lundahl / TT

Annons

Inspektionen för vård och omsorg gör en uppföljning av hur äldreomsorgen fungerat under pandemin. För att kunna göra det har man begärt in 60 000 journaler, från alla äldreboenden i Sverige.

En fördjupad tillsyns kallas det, och den är nödvändig. Vad den föregående tillsynen visade var att det fanns stora brister runt om i landet i omsorgen av våra äldre.

Ingen vill att mamma eller mormor ska ligga i sin blöja för länge, utom möjligen SKR. För SKR tycker inte alls om att IVO begärt ut så mycket material. Det är nämligen a) jobbigt att plocka fram journaler och b) tråkigt att fokusera på det som är dåligt.

Att Sveriges kommuner och regioner gnäller över den administrativa bördan är absurt. Att ett så viktigt system som äldreomsorgen granskas ordentligt är det enda sättet att lägga en kunskapsbas för förändringar som krävs.

Annons

Annons

Att det krävs förändringar vet vi nämligen redan, och det är förmodligen också där skon klämmer för SKR.

Att Sveriges kommuner och regioner klagar handlar ganska självklart mer om politik än om administrativ börda. Av det enkla skälet att borgerligt styrda kommuner ogillar idéer som bland annat minskat antal timanställningar. IVO var dessutom tydlig när man gjorde sin analys; privatiseringarna inom omsorgen har slagit sönder omsorgen och gjort det allt svårare att säkerställa kvaliteten inom den eftersom insynen blivit sämre. Man ansåg också att det finns stora kompetensbrister. Bland mycket annat.

För kommuner som gärna vill hålla kostnaderna nere och spara på äldre ifred är den fördjupade granskningen IVO nu genomför såklart inte kalaskul. När samtliga äldreboenden granskas kommer det betyda att ytterligare brister kommer avslöjas. Det kommer öka kraven på omsorgen ytterligare. Bra för de äldre. Inte fullt så bra för exempelvis moderata kommunalråd som gjort just sin egen lilla kommun till ett marknadsliberalt och privatiserat litet svenskt Shangri-La.

Sveriges kommuner och regioner har under hela pandemin ägnat sig åt märkliga strider. Skälet till det är enkelt. Majoriteten är borgerlig. Sverige kommuner och regioner har därför kritiserat myndigheter som Folkhälsomyndigheten för att man vill ha besked om bland annat vaccinationsordning, samtidigt som SKR-medlemmar som Stockholm ändå prioriterat lite som man vill i vaccineringsordningen.

Annons

Nu är det alltså dags att börja gnälla på Inspektionen för vård och omsorg istället. Som tvingar kommunbyråkrater att plocka fram journaler. Tydligen är landets kommunbyråkrater ganska trötta också. För de allra flesta av oss är det nog dock mycket oklart vad som skulle kunna vara viktigare för landets kommunbyråkrater, avlönade av skattebetalarna, än att ägna sin tid åt att bidra till en total genomgång av äldreomsorgen i Sverige.

Annons

Det knäppaste av allt är att Sverige kommuner och regioner tycker att den stora mängden data kommer göra IVOs granskning sämre. Se där! Inom forskning är det ett ganska välkänt faktum att stora datamängder gör resultatet mer tillförlitligt.

IVO har den enda rätta inställningen till SKR-gnället. Man avfärdar det.

Åsa Furén-Thulin är chef för socialtjänstsektionen hos SKR. Hon verka generellt tycka att det här med granskning och särskilt granskningar som visar upp problem är ganska trist i största allmänhet.

Nu blir allt fokus på det som inte är bra, säger hon bekymrat till Sveriges radio. Det är lite det som är poängen, även om SKR inte förstår det.

För att göra något bättre behöver man först veta vad som är fel. Att äldreomsorgen behöver göras om vet vi redan. För även om både kommuner och SKR kan stoppa huvudet i sanden och av allt att döma gärna gör det, är det inte fullt så lätt för en anhörig som ser sin mamma eller mormor ligga i sitt eget bajs när man kommer och hälsar på att göra det.

Genom IVOs insamlade information kommer vi till sist få svart på vitt exakt hur illa det är, på systemnivå, och vilka åtgärder som måste vidtas.

Det är bra.

Även om SKR inte verkar fatta det.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy